Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyöngytyúkleves húsgombóccal, pirított gombákkal

MME MME
> 90 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 1 egész gyöngytyúk
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 3-3 liter víz
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db karalábé
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 db póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10-10 dkg erdei gomba, 2-3 féle
  • 1 ek vaj
  • A húsgombóchoz:
  • 25 dkg gyöngytyúk húsa
  • 1 ek keményítő
  • 0,5 cm gyömbér meghámozva, lereszelve
  • 1 csipet fehér bors
  • 1 csipet só
  •  

Elkészítés

  1. A leveshez az egész gyöngytyúkot megtisztítjuk, az egyik mellét a csontról lefejtjük, és félretesszük.
  2. A többi részét (szárnyát, combját a csontokkal együtt) közepes darabokra vágjuk és 3 liter vízben feltesszük főni. A forrástól számított 3 perc után a levét kiöntjük, a darabokat átmossuk, és újra felöntjük 3 liter vízzel.
  3. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve 60-70 percig főzzük. Mikor elkészült, a főtt húst és a zöldségeket kivesszük, majd a levet leszűrjük.
  4. A húsgombócokhoz aprítógépbe tesszük a lefejtett gyöngytyúkmellet és a keményítővel, gyömbérrel és a fehér borssal, pépesre daráljuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. A levest szűrése után visszahelyezzük a tűzre és amikor ismét gyöngyözik, öt perc alatt megfőzzük benne a húsgombócokat. Az erdei gombákat tetszőleges darabokra vágjuk és forró serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk. Fűszerezzük és betétként a forró levessel tálaljuk.

 

Megjegyzés

A magyar parlagi gyöngytyúk őshonos állatfajtánk, azonban Afrikában is szinte mindehol megél. A gyöngytyúk éppen a vadsága miatt szeret és szokott repülni, de elég ijedős, így nem túl népszerű lakója a baromfiudvaroknak. Húsának jellege vadmadár- karakterének megfelelő, és mivel a fácánfélék családjába tartozik, hasonlít is a fácánra. Rendkívül ízletes és még annál is szárazabb, levesben zamatos és kellemes. Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv.

- MME

Ezek is érdekelhetnek