Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

BBQ csirke: így lesz tökéletes a grillezett csirkemell

Álljon rendelkezésünkre akár tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély, grillezni bárhol lehet. A lényeg, hogy a szabadban, szabad tűzön süssük a húst, gyümölcsöt, zöldséget. A grillezve készült étel ugyanakkor nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait.

A nyárban az egyik legjobb dolog a grillezés, természetesen családi vagy baráti társaságban. Ilyenkor elmaradhatatlan a jó beszélgetés, a füst illata, a pácolt húsok, halak, gyümölcsök és zöldségek mellé készült gazdag saláták, egy pohár hűsítő. A grillezést azért érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen. Vegyük sorra a teendőket!

Grillezéshez használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de érdemes türelemmel kivárni, mert ha nem parázson, hanem lángon sütünk, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojtható - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.

Mielőtt rátesszük a húst, a rostélyt olajozzuk meg - erre azért van szükség, hogy az étel sütés közben ne ragadjon a rácshoz. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tegyük ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. A húsokat soha ne szúrjuk villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyjuk 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik, és mi is el tudunk készíteni néhány pohár frissítő pezsgőlimonádét. Íme egy tökéletes recept: BBQ csirkemell csilis barackkal és rukkolasalátával.

BBQ csirkemell csilis barackkal

A húshoz:
8 db bambusznyárs
4 db őszibarack

bors
1 dl olívaolaj
4 db bőrös csirkemell

A mártáshoz:
1 db érett őszibarack
1 db csilipaprika
1 db lime

3 ek olívaolaj

A salátához:
1 csomag rukkola
2 csomag burrata
6 szem hónapos retek
10 dkg kesudió


Ezek is érdekelhetnek

Friss