Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Érdekességek a tojásról, amit nem biztos, hogy tudtál

A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. Magyarországon évente 2,3 milliárd tojás fogy, ami egy személyre vetítve 240 darabot tesz ki. A tojásnak számos jótékony hatása van az egészségre.

A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka. Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Fogyasztjuk rántottaként, omlettként, főtt tojásként, buggyantott tojásként, felhasználjuk süteményekhez, főételekhez.

A tojás elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak. 

A tojásételek legnagyobb előnye, hogy ételeink közül a legjobban működtetik a gyomor- és bélrendszer emésztésért és az anyagcseréért döntően felelős szakaszát, ráadásul könnyen fogyasztható mennyiségben.

A Tojás felhasználása

A tojást általában reggelire fogyasztjuk, tükörtojásként, lágy-, vagy kemény főtt tojásként, omlettként, vagy rántottaként. Sokan azt hiszik, hogy a rántotta elronthatatlan, pedig vannak trükkök, amiket muszáj betartani ahhoz, hogy tökéletes legyen.

Íme néhány praktika a tökéletes rántottához.

Ne adj hozzá tejet!
Rántotta készítéshez lehetőleg tanyasi tojást használj: ennek a legszebb a sárgája. Ne adj hozzá vizet, tejet vagy tejszínt, mert ezektől a rántotta kiszárad, ahelyett hogy laza lenne. Egy pici tejföllel dúsíthatod, ettől krémes állagú marad.

Verd fel jól!
A tálba ütött tojásokat egészen addig verd villával vagy habverővel, amíg a sárgájuk és a fehérjéjük maradéktalanul elkeveredik. 

Ne hagyd állni az elkevert tojást!
Tedd fel a serpenyőt a tűzre, és csak utána kezdd el verni a tojást, hogy rögtön ráönthesd a már kellően felhevült zsiradékra.

Ne siesd el a fűszerezést!
A túl korán hozzáadott sótól és borstól a tojás elkezd vizesedni. Ezért csak felhabosítás után ízesítsd a fűszerekkel.

Állítsd be a sütési hőmérsékletet!
Miután a meleg serpenyőbe öntötted a tojásos keveréket, a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozaton hagyd megszilárdulni, hogy szaftos maradjon. 

Kívülről befelé kevergess!
Mindig a serpenyő széléről a közepe felé haladva dolgozz egy lapos fakanállal vagy műanyag lapáttal, mert a tojás a széleken előbb megszilárdul. Nagyobb darabos rántottához előbb hagyd kissé megdermedni a serpenyőbe öntött keveréket.

A tojás nagyon sokféleképpen felhasználható, kiváló alapanyag szendvicskrémhez is. A tojáskrémet kedvünkre ízesíthetjük zöldfűszerekkel, mustárral, tejföllel.

Tojáskrém

Hozzávalók:
4 db tojás

bors
1/2 fej vöröshagyma (vagy lila hagyma)
4 dkg vaj
1/2 pohár tejföl
1 ek mustár
petrezselyemzöld (aprítva)

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk és lereszeljük sajtreszelőn. Megsózzuk, megborsozzuk, és apróra vágott hagymát teszünk bele. Habosra keverjük a vajat, a tejfölt és a mustárt, majd hozzáadjuk a tojáshoz. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, összekeverjük, és a hűtőbe tesszük néhány órára.

A tojás frissessége

 A tojás hivatalosan 28 napig fogyasztható, tárolása +5 és +18 °C között javasolt, magasabb hőmérsékleten tárolva rövidebb ideig lesz fogyasztható. Fagyasztással ugyanakkor a fogyaszthatósági ideje növelhető is.

Tápanyagtartalma

A tojásnak nagy a biológiai értéke, ezért – némi túlzással – egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol.

A tojást méltán nevezik óriás vitamintablettának, ásványi koktélnak, hiszen a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik. Magas a tojás szelén-, és az agy számára oly fontos kolintartalma.

Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. Átlagos tápanyagtartalma:
75 kcal
5,4 gramm fehérje
4,8 gramm zsír
0,3 gramm szénhidrát.

Mivel más ételekhez képest igen kicsi a kalóriaértéke, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

A tojásfehérje és -sárgája szinte teljes egészében, 95-98%-ban emészthető: a főtt fehérje könnyebben, mint a nyers. A szokásos főzés-sütés közben nem vesztenek értékükből, csupán a túlságosan hosszan tartó magas hőmérsékleten károsodnak. Egész tojás fogyasztásakor a sárgája enyhíti vagy kivédi a fehérje esetleges allergizáló hatását.

Jótékony hatásai

A tojás jótékony hatással van a szív egészségére. Az egészséges felnőttek körében a tojás nem növeli meg a szívbetegségek vagy a stroke kialakulásának veszélyét. A tojásevés csökkentheti a vérnyomást, emellett a tojás nagyszerű forrása a kolinnak is, mely fontos szerepet tölt be a homocisztein nevű aminosav lebontásában, mely megnövelheti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.

 Kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok omega-3 zsírsavat, ami véd a szívbetegségekkel szemben, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.

Már egy tojás is tartalmazza azokat az esszenciális vitaminokat, melyek segítenek, hogy egészségesnek érezzük magunkat: az E-vitamin a szelén segítségével megvéd néhány krónikus megbetegedéstől. Az A-vitamin védi a bőrt, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.

Egy tojást tartalmazó reggeli a telítettség érzetét nyújtja. Ez szerepet játszik a testsúlycsökkentés, illetve a testsúly megtartásának elérésében. A tojás fehérjéi okozzák a hosszan tartó teltség érzetét, és ez hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához.

Már egy tojás is tartalmazza a naponta szükséges kolinbevitel 26%-át. A kolin szükséges a sejtek normál működéséhez, segít elkerülni a születési rendellenességek kialakulását, valamint segíti a magzat agyszöveteinek és memóriájának fejlődését.

Energiát ad.

A tojás erősíti a fogakat és a csontokat.

Segít a fogyásban.

A Tojás Világnapja

A Tojás Világnapját a Nemzetközi Tojás Szövetség (International Egg Commission, IEC) hozta létre 1996-ban. Célja elsősorban a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása, a tojás renoméjának visszaállítása, valamint a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. A Tojás Világnapját 1996 óta minden évben október második péntekjén ünneplik meg világszerte különféle rendezvényeken.

Az idei évben a Tojás világnapja alkalmából „Tévhitek helyett tájékozódj!” mottóval indított fenntarthatósági kampányt a magyarországi Tojásszövetség, melyben egy animációval mutatják be, hogy a tartásmód nincsen hatással a tojás minőségére és beltartalmi értékeire, ugyanakkor az EU-konform ketreces tartástechnológiának a legkisebb az ökolábnyoma és az üvegházhatása.

Bővebb információ:
Agrármarketing Centrum weboldalán  és Facebook oldalán.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss