Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesznek újra csillogóak az ékszereid: ezekre figyelj, ha otthon tisztítanád az aranyat, az ezüstöt

Az ékszerek tisztítása kényes művelet, ugyanis könnyen kárt lehet tenni a szép gyűrűkben, nyakláncokban, karkötőkben. Szerencsére házilag is meg lehet tisztítani az ékszereket, csak egy kis odafigyelésre van szükség, na meg a remek tanácsokra, praktikákra!

Az ékszertisztítás nem bonyolult művelet, de érdemes észben tartani jó néhány dolgot ahhoz, hogy ne tegyél kárt az aranyból vagy ezüstből készült gyűrűkben, nyakláncokban, karkötőkben, fülbevalókban, medálokban. Az ékszereket ajánlott rendszeresen tisztítani, hogy mindig fényesek, ragyogóan csillogók legyenek, ugyanis így mutatnak igazán jól, így öltöztetik a viselőjét. Mutatjuk, hogyan kell tisztítani az aranyat, az ezüstöt, sőt még a bizsut is!

Így tisztítsd az arany ékszert

Az arany ékszerek tisztításához egy tál meleg vízre és pár csepp mosogatószerre lesz szükség. Keverd ezeket össze, habosítsd fel és hagyd állni az arany ékszereket a mosogatószeres vízben legalább 15-20 percet. Ezután egy elhasznált fogkefe segítségével óvatosan tisztítsd meg, végül öblítsd le és hagyd megszáradni.

Így tisztísd az ezüstöt

Az ezüst ékszer a levegővel érintkezve besötétedhet. Mivel elkerülhetetlen, hogy az ezüst nyaklánc, karkötő vagy gyűrű a levegővel érintkezzen, így muszáj megtenni néhány óvintézkedést. A sötétedést elősegíti, ha az ezüsthöz hozzáér a termálvíz, a testápolókrém vagy a parfüm, ezért ne viseld azokat, ha krémezed magad, vagy a medencében vagy.

Az elszíneződés a megfelelő tisztítással eltávolítható. A boltokban kapható ezüst tisztító folyadék, de léteznek házi praktikák is. Az egyik ilyen, ha egy üvegtálat kibélelsz alufóliával, felöntöd forró vízzel, szórsz bele két-három evőkanálnyi szódabikarbónát, egy teáskanálnyi sót, elkevered és ebben a fürdőben áztatod az ezüstöt.

Féldrágakövek, mesterségesen előállított cirkónia tisztítása

A féldrágakövet, borostyánt vagy a mesterségesen előállított cirkónia követ tartalmazó ékszert nem szabad forró vízben tisztítani. Ezeknek a tisztításához használj langyos, mosogatószeres vizet, hagyd ebben ázni az ékszereket tizenöt percig, majd óvatosan dörzsöld át egy fogkefével, öblítsd le és hagyd megszáradni.

Drágakövek tisztítása

Az igazán értékes darabok, a drágakövekkel kirakott ékszerek, gyöngysorok tisztítása során legyél fokozottan óvatos. A gyöngysorokat egy nagyon puha, enyhén nedves kendővel szabad csak áttörölni, nehogy megkarcold a fényes golyócskák felszínét. A drágaköveket óvatosan megtisztíthatod a korábban már alkalmazott mosogatószeres és fogkefés módszerrel, mely után ne maradjon el a folyó víz alatti öblítés, majd pedig a szárítás.

Fából készült ékszerek tisztítása

Manapság egyre divatosabbak a fából készül ékszerek. Legyen szó gyűrűről, karkötőről, nyakláncról, vagy karóráról, ezeket semmiképp sem szabad vízzel mosni, főleg nem áztatni. A fából készült ékszereket egy kendővel tisztítsd vagy radírral. Csábító gondolat lehet a különféle, bútorokra szánt faápolók és tisztítószerek használata, de ne használd ezeket sem. Nemcsak kárt tehetnek a fa ékszerekben, de a bőrrel érintkezve irritációt is okozhatnak.

Ha érdekel, hogyan érdemes megtisztítani a bizsukat, a műgyöngyöt vagy a réz ékszereket, látogass el a Bors oldalára.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek