Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Panelban laksz és kicsi a konyhád? Így tudsz extra tárolóhelyhez jutni

Lehet bármekkora is egy konyha, sosincs benne elég hely. Ha viszont valakinek picike a konyhája, akkor minden négyzetcentimétert ki kell használnia, hogy elférjenek a lábasok, tányérok, poharak és konyhai gépek. Mutatjuk, hogyan nyerhetsz extra tárolóhelyet a konyhában.

A kicsi konyhákban nem egyszerű elférni, főleg ha sok a konyhai kisgép, különféle kütyü, és rendszeresen főzünk. Léteznek azonban olyan, egyszerű és könnyen megvalósítható megoldások, amelyekkel extra helyet csinálhatsz a konyhádban akár a fűszereknek, akár az edényeknek. Mutatjuk, melyek ezek és hogyan tudod megvalósítani a konyhádban.

Ezek az ötletek a panellakások kicsi konyháit is nagyobbá, tágasabbá varázsolják!

Hagyd a konyhaasztalt

Ha szűkös a hely, egy nagyobb konyhaasztal csak még inkább megnehezíti a helyzetet. Érdemes megfontolni, hogy a négylábú, nehéz konyhaasztalt esetleg egy falra szerelhető, lehajtható asztalra cseréled. Ennek a bútornak a nagy előnye, hogy ha azonnal helyre van szükség, csak lecsukod és máris tágasabb a konyha.

Keress háttámla nélküli székeket

Az asztal mellett a székek is sok helyet foglalnak. Ha nem mondanál le a nagyobb, stabil asztalról, vagy nincs lehetőséged falra szerelhető megoldást alkalmazni, akkor cseréld le a székeket. A háttámla nélküli székeket könnyen el lehet rejteni az asztal alatt, így főzés során sem lesznek útban. Az asztal alatti hely amúgy is remek rejteke lehet a kukának, tárolódobozoknak, netán egy kisebb fiókos szekrénynek.

A hűtő teteje is kiváló tárolóhely

Ha szabadon áll a hűtőd, és nincs felette polc, akkor ideje kihasználni a kínálkozó lehetőséget. A hűtőszekrény tetejére bátran helyezhetsz tárolódobozokat, benne könnyedebb súlyú tárgyakkal (például konyharuhákkal, fűszerekkel), de kerülhetnek oda tepsik, ételhordó dobozok is, sőt akár a mikrót is feltehetjük oda, ha nem túl magas a hűtőszekrény.

Ha van rá lehetőség, akkor a hűtő fölé szerelj fel nyitott polcokat, csak arra figyelj, hogy legyen legalább 10-15 centi hely a polc és a hűtőszekrény teteje között, hogy megfelelően szellőzzön, a hűtő által termelt meleg el tudjon távozni.

Használj falra szerelhető akasztókat, mágneses tartókat

Sok helyen, főleg lakberendezési boltokban és barkácsáruházakban is jó áron kapni olyan falra szerelhető tárolókat, melyekre vagy egy mágnes, vagy kampók segítségével kis kosarakat akaszthatunk, vagy ott a késeket is elhelyezhetjük. A konyhapult mögötti falrészre felfúrt sínek, akasztók remek hely lehet a gyakran használt eszközök, kések, fűszeres edénykék számára.

Mosogatóból plusz munkafelület

Néhány webáruházban kapni olyan vágódeszkákat, amelyek teleszkóposak, vagy egyenesen a mosogató fölé tervezték azokat. Ha nem találsz ilyet, vagy nem adnál ki rá pénzt, akkor szerezz be egy olyan nagy vágódeszkát, ami átéri a mosogatót, és máris extra munkafelülethez jutottál. Ha ezt a trükköt használod, olyan lesz, mintha megnőtt volna a konyhapult mérete.

Nyitott polcrendszer

Ha már zsúfolásig megtelt a konyhaszekrény, akkor érdemes felszerelni pár polcot a falra. Fűszertartó sínrendszerek, lebegő és sarokpolcok széles választékát találhatjuk meg a barkácsboltokban, melyeket okosan használva tényleg extra helyhez jutunk a konyhaszekrényben. Jó ötlet olyan polcot választani, ami rendelkezik egy kis peremmel, hogy ha ráállítasz valamit, biztosan ne csússzon le.

Polcmagasítók

A konyhaszekrényben extra tárhelyhez juthatsz polcmagasítókkal. Rendszerint a tányérok fölé helyezhető betétek strapabírók, így egymás fölé helyezheted akár a kis- és nagy tányérokat, kávésbögréket és csészealjakat vagy akár a fűszereket is.

Használd tárolónak a zsúrkocsit

A zsúrkocsi legnagyobb előnye, hogy gurul, azaz bármikor kitolható a konyhából. Legyen akár két- vagy háromszintes, zseniális tárolóhely edények, tányérok és poharak, kisebb tepsik, további tárolódobozok számára. Ha kell az extra hely a konyhában, akkor egyszerűen ki tudod tolni a zsúrkocsit, ezt a mozgó szekrényt a folyosóra, és máris könnyebben mozoghatsz a panellakás konyhájában.

Használj fiókrendszerezőket

A fiókrendszerezők rendkívül hasznos találmányok. Különösen hasznosak az evőeszközös fiókban, főleg ha tartasz ott konyhai ollót, sörnyitót, dugóhúzót, fa- és merőkanalat, spatulát... Ha átrendezed a konyhai fiókokat, egyúttal dobd is ki vagy ajándékozd el azokat az eszközöket, amelyeket már nem használsz, vagy tedd el azokat a spájzba, ne legyenek állandóan útban.

Csinálj tárolót az ajtóból is

Nemcsak falra szerelhető tárolók és polcrendszerek léteznek, hanem vannak olyanok is, melyeket ajtóra lehet függeszteni. A konyhaajtó belső fele, esetleg a konyhaszekrények kis ajtajai is mind-mind remek lehetőségek a hely bővítésére. Az ilyen felfúrható, akasztós tárolókra teheted az edények fedőit, a vágódeszkákat, a fűszereket, illetve az olyan apróbb dolgokat, mint azt olló, a toll, a füzetek.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss