Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 végzetes hiba, amit elkövetsz az ebédnél

default user icon
MME
Egyáltalán nem mindegy, mit eszünk ebédre, ahogy az sem, hogy mikor és milyen körülmények között fogyasztjuk azt el. Íme néhány hiba, amit ki kell kiküszöbölnöd ahhoz, hogy egészséges légy, és bírd a gyűrődést.

1. Mindig étteremben/kifőzdében/gyorsétteremben eszel

Táplálkozási szakértők állítják, hogy aki soha nem visz házi kosztot a munkahelyére, jóval több zsírt, sót és szénhidrátot visz be a szervezetébe, az éttermek ugyanis sokszor kalóriadúsabb fogásokat kínálnak. Ráadásul aki mindig étteremben, kifőzdében vagy gyorsétteremben ebédel - a nagy kínálat miatt -, könnyebben elcsábul utána egy sütire, fagyira, kávéra vagy bármilyen nassolnivalóra.

2. Az asztalodnál eszel

A Bristol egyetem tanulmánya kimutatta, hogy jóval több ételt, és így több kalóriát fogyaszt ebédre az, aki minden nap az asztalánál étkezik. Ennek oka, hogy ilyenkor nem az evésre és a testedre koncentrálsz, eltereli a figyelmedet a munka, és nem érzed, mikor elég.

3. A telefonodat nyomkodod evés közben

A telefonnyomkodással ugyanabba a csapdába esünk, mint amikor az íróasztalnál eszünk: elterelődik a figyelmünk az evésről, így hajlamosak vagyunk jóval többet elfogyasztani, mint amennyit a szervezetünk igényel. Hogy elkerüld a túlevést, tedd el a telefont, az újságot, a tabletet és a laptopot.

4. Nem eszel zöldet

A legnagyobb hiba, amit az ebédnél elkövethetsz az, ha nem eszel hozzá zöldséget. Erről mindig gondoskodj! A lasagne mellé egyél egy nagy adag rukkolát, a húsok mellé salátát is fogyassz a rizs mellett, magyaros fogásokat pedig savanyúsággal edd.

5. Műanyag dobozban melegíted a kajádat

A Harvard kutatása szerint a mikróban melegített műanyag dobozokból a mikrózás hatására kioldódik a BPA, vagyis "biszfenol A" nevű kemikália, amely olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a rák, meddőség, a pajzsmirigy különféle problémái, emésztő- és idegrendszeri zavarok. Ezért fontos, hogy mindig tányéron mikrózd az ebéded!

6. Túl későn, vagy túl korán ebédelsz

Az, hogy mikor eszel, ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit fogyasztasz. Ha túl korán ebédelsz, újra meg fogsz éhezni, mielőtt lejár a munkaidőd, így nagyobb valószínűséggel fosztod ki a kajaautomatát egy kis nasiért. Ha viszont túl későn eszel, annyira kiéhezteted magad, hogy falni fogsz, és ezzel vissza is kanyarodtunk a túlevéshez.

7. Csak salátát eszel

A saláta jó választás ebédre, de csak akkor, ha tartalmas és tápanyagdús. Egy csak zöldségekből álló saláta nem ad elég energiát a naphoz, hiszen sokféle tápanyagra, fehérjére, rostra és szénhidrátra van szükséged akár fizikai, akár szellemi munkát végzel. Ha mindenáron ragaszkodsz a salátához, válassz egy bulgurral vagy quinoával készült változatot.

Ezek is érdekelhetnek

Friss