Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
A paraszti táplálkozást nem a különféle diéták vagy speciális táplálkozási szokások határozták meg a mindennapi étkezések során. Az étrendjükben fontos szerepet játszó élelmiszereket többnyire a maguk termelte alapanyagokból készítették. Ha kellett, kalóriadúsan táplálkoztak, hiszen a legtöbben nehéz fizikai munkákat végeztek a földeken, ezért szükség volt az energiára, de az év hidegebb hónapjaiban gyakran böjtöltek.
Az egyik kedvenc nyári zöldségünk nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Eheted töltve, sütve, grillezve, a lényeg, hogy fogyassz belőle minél többet! Mutatjuk, milyen hatással lesz a testedre!
Mindegy, hogy régóta futsz vagy csak most kezded, hogy nagy távokat teszel meg vagy lekocogsz pár tömbkört, mindenképpen érdemes megfelelő étrenddel támogatni a teljesítményedet.
Mivel nem okoz panaszokat, sokan nem is tudják, hogy változtatniuk kellene az életmódjukon. Pedig Magyarországon a felnőtt lakosság közel 60%-ának magas a koleszterinszintje, ami végzetes betegségek okozója lehet.
Biztosan te is észrevetted már, hogy ha némely ételeket száműzöl egy időre az étrendedből, megváltozik a hangulatod. Ez azért van, mert nagyon komoly és fontos összefüggéseket figyelhetünk meg a táplálkozási szokásaink és lelkivilágunk között, amelyeket ha sikerül tudatosítanunk, sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életet élhetünk.
Egy két évtizedes amerikai kutatásnak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a családi étkezések – legyen szó ebédről vagy vacsoráról – nem véletlenül esnek olyan jól a lelkünknek.
Azt már most eláruljuk, hogy bizony nem a C- és nem is a D-vitamin az! A Harvard Egyetem kutatója szerint van egy másik vitamin, amit naponta kellene szednünk, hogy agyunk egészséges működését a lehető legtovább megőrizzük.
A régmúlt idők nagy kedvence, a zeller ízfokozókkal dúsított világunk egyik leginkább elfeledett zöldsége lett. Ha eddig te sem használtad ki a jól variálható, különleges ízét, itt az idő, hogy beleszeress a kis gumóba! Viszonzásul jótékony hatást gyakorol majd a szervezetedre is.
A gyerekek optimális fejlődésének alapja a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás. Mi, szülők nem vagyunk könnyű helyzetben, amikor az apróságok vagy éppen a kiskamaszok etetése a feladat. Összegyűjtöttük azokat az élelmiszereket, amelyeket nagy eséllyel nem utasítanak vissza és ráadásul egészségesek is.
Promóció
Szinte a csapból is az folyik, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás – és ezt nem is vitatjuk. A reklámok, a cikkek és ismeretterjesztő műsorok általában azt hangsúlyozzák, hogy a vitamindús és változatos étkezésre kell koncentrálni, amelyben kevés a finomított, feldolgozott élelmiszer, valamint a cukor, és sok a friss alapanyag. Ezzel is tökéletesen egyetértünk.
Nagyon úgy fest, hogy a durhami egyetem kutatóinak sikerült bizonyítaniuk, hogy a magzatok egyértelműen érzik az édesanyjuk által elfogyasztott ételek ízét, illatát. Mindezt egy ultrahangos vizsgálattal is sikeresen alátámasztották. A szakemberek állítják, hogy például a sárgarépa mosolyt csalt a még meg nem született gyerekek arcára, míg a zöld zöldségektől olyan volt az arckifejezésük, mintha sírnának.
Nincs mese, ahogy egyre inkább haladunk előre az őszi hónapokban, a gyakoribb borongós napok sokak hangulatán rontanak, ami céltalan nassoláshoz vagy túlevéshez vezethet. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya könnyen előidézhet rosszkedvet, levertséget, akár depressziót.
Az epehólyag az egyik olyan szervünk, melynek hiánya nem, vagy csak minimálisan befolyásolja az életminőségünket. Meglepő módon egy beteg epehólyag sokkal több veszéllyel, szövődménnyel járhat, mint annak hiánya, az epeműtét után javasolt étrendi változtatások pedig többnyire jótékony hatással vannak emésztésünkre, egészségünkre.
Kamaszkorban az étkezés (is) komoly hatással van az iskolai teljesítményre. Egészségtelen étrenddel, nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással az agy nem képes ellátni a feladatát. Azonban a gyerekeket – különösen a tiniket – nem könnyű meggyőzni arról, hogy mit lenne érdemes enniük, hiszen legtöbbször amit a szülő mond, azt élből elutasítják. Lehet, hogy egyszerűbb eléjük tolni néhány hasznos ételt mindenféle magyarázat nélkül – mert az étvágyuk általában rendben van, sőt!
Egy nagyszabású brit kutatás szerint a növényi étrenden élők 14 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg rákban, mint a húsevők; a halat is fogyasztók kockázata 10 százalékkal kisebb.