Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a megoldás a magas koleszterinszintre!

default user icon
MME
Magas koleszterinszint elsősorban a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, így nem kérdés, hogy a koleszterinszegény étrend segíthet orvosolni a problémát – még akkor is, ha úgy érezd, felesleges változtatni a táplálkozásodon.

Vannak olyan divatos diéták, amelyek nemhogy segítenek egy-egy kóros állapot javításában, inkább újabb problémákat szülnek. A koleszterinszint csökkentésére irányuló táplálkozási tanácsokat azonban érdemes megfogadnod. „A koleszterincsökkentő diétát sosem késő elkezdeni, hiszen egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a zsír- és koleszterindús táplálkozás emeli a koleszterinszintet, így pedig a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát” - mondja Kreisz Andrea dietetikus.

Egyéni reakciók

A táplálkozással bevitt zsírra és koleszterinre a szervezet egyénileg reagálhat. „Általánosságban elmondható, hogy koleszterinszegény, telített zsírsavban szegény diéta a betegek háromnegyedénél hatásos. Normál testsúlyú egyéneknél egy jól összeállított diéta a koleszterinértéket kb. 10 százalékkal csökkenti, míg elhízottak esetében ez a csökkenés a 20 százalékot is elérheti” – sorolja a dietetikus. Magas koleszterinszint esetén az egyén teljes kockázatának felmérése dönti el (pl. van-e más betegség vagy családi halmozódás), hogy kell-e étrendi kezelés, illetve gyógyszeres kiegészítés. Elvileg először étrenddel kell kezelni a magas vérzsírértékeket (egy bizonyos határértékig). Annak eredménye leghamarabb 3 hónap múlva értékelhető, s ennek alapján lehet eldönteni, hogyan reagált a szervezet a diétára, s az elegendő-e a probléma rendezéséhez.

Változó hatások

A koleszterinszintre több tényező is hat, így a telített, a telítetlen és a transzzsírsavak fogyasztásával, a rostbevitel mennyiségével, sőt a testmozgással, a stressz csökkentésével is hatást hatást gyakorolhatunk rá. „Érdekes tény, hogy a telített zsírsavak jobban emelik a koleszterinszintet, mint maga a koleszterinbevitel” - jegyzi meg Kreisz Andrea. A telített zsírsavak nagy arányban főleg az állati zsiradékokban találhatók, de nem egyformán hatnak a koleszterinszintre.

A legnagyobb emelkedést a vajban, a zsíros tejtermékekben megtalálható mirisztinsav okozza. A koleszterin szintén állati eredetű táplálékokban fordul elő. A legtöbb koleszterin a belsőségekben, a tojássárgájában, a csirkebőrben található, de ezeket ritkábban fogyasztjuk, mint a valamivel kevesebb koleszterint tartalmazó tejtermékeket, húsokat, így nem meglepő, hogy főleg ez utóbbiakkal visszük be a legtöbb koleszterint. Viszont a főleg növényi táplálékokban és a tengeri halakban megtalálható telítetlen zsírsavak fogyasztásának növelése segít a koleszterinszint csökkentésében.

A kérdés tehát, hogy érdemes-e diétázni magas koleszterinszint esetében, nem is kérdés igazán. „A koleszterinben és telített zsírsavakban szegény, telítetlen zsírokban gazdag étrend az esetek többségében hatásos a magas vérzsírértékek csökkentésére. A rostdús táplálkozás (különösen pektin formájában), valamint a rendszeres testmozgás tovább erősíti a kedvező hatást” – összegzi a szakember.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss