Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen eszel krumplit

default user icon
MME
Ki ne szeretné a krumplis tésztát, a rakott burgonyát? A krumpli nagyon sok népszerű étel alapja. Fogyasztása ugyanakkor lehet előnyös és hátrányos is. Ez történik, ha rendszeresen krumplit eszel...

Ki ne kóstolta volna a sült krumplit, a burgonyapürét, a krumplis tésztát vagy épp a rakott burgonyát? A krumpli jó néhány népszerű étel alapja, hiszen sokféleképpen elkészíthető, ráadásul olcsó is. Ha nálatok is hetente többször készül belőle ebéd vagy vacsora, akkor érdemes elolvasni, milyen pozitív és negatív hatással lehet a testedre a rendszeres fogyasztása.

Ellazítja az izmokat 

A kálium nélkülözhetetlen izmaink egészséges felépüléséhez. Hidratálja a rostokat és a szöveteket, ami segíti izmaink összehúzódását és ellazulását. A burgonyában pedig rengeteg kálium található, egy darab krumpli fedezi a napi ajánlott káliumbevitel 20 százalékát.

Növelheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát 

Egy 2016-os tanulmány szerint a burgonya gyakori fogyasztása jelentősen összefügg a 2-es típusú diabétesz kialakulásának növekvő kockázatával. Azok, akik a kísérlet során hetente három adag burgonyát ettek, nagyobb kockázatnak voltak kitéve, mint azok, akik hetente maximum egy adag krumplit fogyasztottak. 

Magas vérnyomást okozhat 

Egy 2016-os kutatásból kiderült, hogy a sült és a főtt krumpli rendszeres fogyasztása is hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához férfiaknál és nőknél egyaránt. Tehát, ha magas a vérnyomásod, jobb, ha egy időre kiiktatod az étrendedből a burgonyát.

Tökéletes vasforrás

A vashiány többek között gyengeséget, fejfájást és letargiát okozhat. A burgonya azonban nagyszerű módja annak, hogy megszerezd a leküzdéséhez szükséges tápanyagokat. Egy friss tanulmány szerint a burgonya ugyan nem tartalmaz annyi vasat, mint néhány más étel, de olyan formában tudjuk vele bejuttatni a vasat a szervezetünkbe, hogy azt a testünk ténylegesen fel tudja szívni. 

Hosszan eltelít

Egy biokémiai kutatás során a szakemberek több mint 30 különböző étel 240 kalóriatartalmú részét vizsgálták, és megállapították, hogy a vizsgált ételek közül a burgonya telít el minket a legjobban - megelőzve például a fehér kenyeret, a halat, a zabpelyhet, az almát, a marhahúst vagy a lencsét. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss