Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek az ételek belülről fűtenek a hideg téli napokon

A hideg idő beköszöntével előkerülnek a vastag pulcsik, sapkák, sálak és a téli kabátok. Télen azonban nemcsak vastag öltözékkel és forralt borral védekezhetünk a hideg ellen, hanem bizony étkezéssel is! Mutatjuk, melyek azok az ételek, melyek belülről fűtenek a hidegben.

A hidegben nagyon jól tud esni egy bögre meleg tea vagy forró csoki, egy finom húsleves vagy krémleves is, azonban vannak olyan élelmiszerek, melyek hidegen fogyasztva is arra ösztönzik a szervezetünket, hogy gyújtsa be a kályhát és belülről fűtsön fel minket. A kínai orvoslás szerint mindent áthat a jin és a jang, és ez alól az ételek sem képeznek kivételt.

E felfogás szerint egyes alapanyagokban a jin vagy a jang van túlsúlyban, és eszerint minden zöldségről és gyümölcsről, húsról és gabonáról megállapítható, hogy hűti vagy pedig fűti az emberi szervezetet. Azok az élelmiszerek, melyekben a jin erő a domináns, azok hűsítenek, frissítőek és magas a nedvességtartalmuk, ellentétben a jang típusú ételekkel, melyek segítenek melegen tartani minket és kissé szárítják a testet. Ezek azok, melyekből érdemes egy picivel többet fogyasztani télen, a hideg hónapokban.

Melegítő ételek, melyek belülről fűtik a testet

Télen rövidek a nappalok, nagyon hamar sötétedik, ilyenkor rengetegen betegek, fáradékonyak és a hideg, nyirkos idő is rányomja a bélyegét az ember hangulatára. A téli depresszió elkerülésében is segíthetnek az ételek, legyenek azok vidám sütemények vagy akárcsak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyek színesek, magas a vitamintartalmuk és erősítik az immunrendszert.

A jang típusú, azaz melegítő élelmiszerek közé tartozik:

  • a paprika,
  • a bors,
  • a húsfélék (csirke, marha, bárány, sertés),
  • a fahéj,
  • a gyömbér,
  • a kakaó és a csokoládé,
  • a tojás,
  • a fokhagyma,
  • a vörös- és póréhagyma,
  • a sütőtök,
  • az olajos magvak
  • és a cseresznye is.

Az ízekre is érdemes odafigyelni

A kínai orvoslás nemcsak az élelmiszereket, hanem az ízeket is csoportosította, és úgy tartják, hogy az édes és csípős ízek jang tulajdonsággal bírnak, míg a sós, savanyú és keserű ízek a jin kategóriába sorolhatók. Mint minden területen, az étkezés során is fontos az egyensúlyra való törekvés, különösen azért, mert mindegyik íz egy adott szervre különösen jó hatással van

Az édes a gyomornak, a fanyar a tüdőnek, a sós a vesének, a savanyú a májnak, a keserű pedig a szívnek tesz jót – olvasható a Huffington Post cikkében.

Melegítő ételek receptjei

A téli hónapokban érdemes minél több levest vagy pörköltet fogyasztani, és nemcsak azért, mert melegen fogyasztva ténylegesen felforrósítanak bennünket, hanem azért is, mert ezekben könnyen vegyíthetjük a különféle, jang tulajdonsággal, azaz belső fűtőértékkel bíró alapanyagokat.

PHO LEVES >>> 

VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT TARHONYÁVAL >>>

SVÉD GYÖMBÉRES KEKSZ >>> 

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek