Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudtad? A közös étkezések előnyösen hatnak az egészségünkre

default user icon
MME
Egy két évtizedes amerikai kutatásnak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a családi étkezések – legyen szó ebédről vagy vacsoráról – nem véletlenül esnek olyan jól a lelkünknek.

A körülbelül egyórányi közös időtöltés, ami alatt félretesszük a munkát, nem bámuljuk a telefonunk kijelzőjét, helyette viszont beszélgetünk, egymásra figyelünk, összekapcsolódunk rokonainkkal, bizony jó hatással van a fizikai és mentális jóllétünkre egyaránt. Lássuk az előnyöket!

Egészséges szokások alakulnak ki

Azok a gyerekek és fiatalok, akiknek lehetőségük van a családdal közösen ebédelni vagy vacsorázni, felnőttkorban összességében egészségesebb étrendet követnek. Ritkábban járnak gyorsétterembe, továbbá nagyobb eséllyel fogják elkerülni például a feldolgozott élelmiszereket és a cukros üdítőitalokat. Ráadásul minél gyakrabban eszik együtt a család, annál kisebb az esélye az elhízásnak, súlyproblémák előfordulásának, valamint a különféle étkezési zavarok jelentkezésének. Még jobbak az esélyei a későbbi kiegyensúlyozott táplálkozási szokásoknak, ha a közös evés során házi koszt kerül az asztalra.

Lelki jóllét

A mentális problémák, olyanok, mint például az étkezési zavarok, az alkoholfüggőség, a szerhasználat, az erőszakosságra való hajlam vagy a depresszió előfordulási esélye sokkal alacsonyabb azoknál, akik rendszeres esznek együtt családtagjaikkal. Ezenkívül az egymással töltött idő a mindennapi stressz ellen is védő hatású.

Társalogjunk!

A problémákat egyszerűbb elsimítani egy jó hangulatú vacsora közben, és egy ilyen társalgás során a gyerekek is könnyebben nyílnak meg, nagyobb eséllyel osztják meg nehézségeiket, gondjaikat. Ha az asztalnál eltöltött idő alatt nem szorítkozunk kizárólag az evésre (és miért is tennénk?), hanem például átbeszéljük az aznapi történéseket vagy a következő napi terveket, teendőket, azzal saját kommunikációs képességeinket is fejleszthetjük.

Nem csak az evés számít

Azáltal, hogy arra bátorítjuk a gyerekeket, hogy meséljenek a mindennapjaikról, és figyelmesen meg is hallgatjuk őket, éreztethetjük velük, hogy fontos és értékes tagjai a miniközösségünknek. Így jó eséllyel kiegyensúlyozott, egészséges önértékelésű felnőtt válik belőlük. Persze nem csak a beszélgetéssel segíthetünk. A legjobb, ha az étkezéssel kapcsolatos teendőkben is részt vehetnek, például a terítésben vagy a rendrakásban, ezzel is növelve bennük a felelősségérzetet.

Gyógyhatás

Egy kellemes családi beszélgetés felér egy jó terápiával. Ha rendszeresítjük ezeket az alkalmakat, szoros, elválaszthatatlan kötelék alakulhat ki köztünk és rokonaink között, és jól ismert, hogy az emberi kapcsolataink mennyire meghatározhatják egészségünket. Az ilyen pozitív viszonyok gyógyító hatásúak lehetnek, de a megelőzés szempontjából is kiemelkedő fontosságúak.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss