Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ebből az 5 ételből kéne többet enned a tudomány szerint

default user icon
MME
Ha a következő ételeket eszed, az nemcsak az egészségednek tesz jót, hanem a bolygónak is. Nem árt, ha ezek mindig vannak otthon!

Ha egészségesen táplálkozol, az vajon a bolygóra is kedvező hatással lesz? Részben igen, részben pedig nem - derül ki a Nutrioton Journal-ban megjelent tanulmányból, melyben az étrendi szokásaink és a fenntarthatóság közötti összefüggéseket taglalták. Ugyanis míg az egészséges étrend valójában kevesebb földi erőforrást igényel, ezeket az élelmiszerket hajlamosabbak vagyunk elpazarolni, hiszen például a zöldségek és a gyümölcsök gyorsan megromlanak, így gyakran a kukában végzik - írja az Eatthis.com.

A kulcs az, hogy étkezzünk a lehető legegészségesebben, de gondoljunk arra is, hogyan tudjuk őket más formában felhasználni vagy tartósítani. Mutatjuk, miket érdemes rendszeresen fogyasztani a tanulmány szerint!

1. Gyümölcsök

A gyümölcsök tele vannak rostokkal, egészséges antioxidánsokkal, hidratálnak, továbbá a fogyásban is segíthetnek, naponta többször érdemes őket fogyasztanod! Lefagyaszthatod őket, de készíthetsz belőlük aszalt gyümölcsöt vagy épp lekvárt is, és persze salátákba is felhasználhatod őket. Íme, a 7 legegészségesebb gyümölcs a világon!

2. Zöldségek

Ahogy a gyümölcsöknek, úgy a zöldségeknek is bérelt helyük van a legegégszségesebb élelmiszerek listáján. Lefagyaszthatod, vagy akár savanyíthatod is őket, és persze rengetegféleképpen felhasználhatod őket sütés-főzés közben. Főleg a következő 9-et érdemes minél többször fogyasztani!

3. Teljes kiőrlésű gabonák

Meglehetősen sok tápanyagot tartalmaznak, például fehérjét, rostot és B-vitamint. Nemcsak a szükséges energiát biztosítják, de magas rosttartalmukkal az anyagcserét is serkentik, így a fogyásban is segítenek.

4. Diófélék

Egészséges zsírokat, rostokat és fehérjéket tartalmaznak, így naponta egy maréknyival ajánlott belőlük fogyasztani. Önmagukban, nassolnivalóként is tökéletesek, de a salátádat vagy a zabkásádat is felturbózhatod velük!

5. Magvak

A magok tele vannak szívbarát zsírokkal, ezért fontos a rendszeres fogyasztásuk, de akárcsak a dióféléknél, itt is fontos a mértéktartás, hogy érvényesülni tudjanak a pozitív hatásaik. Ezek a magok például egészségesebbek, mint gondolnád!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss