Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szuper könnyű fogyás 50 felett is! Eláruljuk, mire figyelj

default user icon
MME
A sikeres fogyás titka látszólag egyszerű: kevesebb kalória, több mozgás. De mi a helyzet, ha bezavarnak a hormonok és az életkor? A nehezítő tényezők ellenére és egy bizonyos kor fölött is elérhető az álomalak, eláruljuk, mi a titok!

A menopauza alatt és után sok nő tapasztal súlygyarapodást, amely a test átalakulásának következménye lehet. Szerencsére túl az ötödik x-en sem reménytelen leadni a fölösleget, csak nagyobb fokú odafigyelésre és speciálisabb étrendre van szükség. 

A paleoéltemód Alapjai

Sok szakember állítja, hogy bizonyos értelemben vissza kell térnünk az őskori életvitelhez. Akkoriban az emberek jóval többet mozogtak, valamint jelentősen kisebb mennyiségű és jobb minőségű táplálékot fogyasztottak. A paleodiéta lényege is hasonló: a természetes eredetű ételek (hús, zöldség, gyümölcs) fogyasztása engedélyezett, míg a feldolgozott, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek tiltólistásak. Más diétákhoz képest szigorúbb ez az étrend, ugyanis tiltja a tejtermékeket és gabonaféléket (búza, rizs, kukorica) is, továbbá az ezekből készült ételeket (tészta, kenyér).  

A zsír jöhet, a cukor nem

Egy új svédországi kutatás szerint a telítetlen zsírsavakban gazdag paleoétrend a nők esetében bizonyítottan csökkenti a testsúlyt. Hosszú távú előnyei pedig az egészség szempontjából relevánsak, ugyanis csökkenti az elhízásból adódó esetleges megbetegedések, például a cukorbetegség, szív-ér rendszeri betegségek vagy a szívroham előfordulásának kockázatát. A szénhidrátfogyasztást ezzel szemben jelentősen mérsékelni kell. 

Bizonyítottan hatásos

A kutatásban 70 nőt vizsgáltak két csoportra osztva. Mindannyian étkezési naplót vezettek dietetikus segítségével. Az egyik csoportban hagyományos diétát követtek a résztvevők, alacsony zsír- és fehérjebevitellel. A másik csoport tagjai pedig sovány húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket, dióféléket fogyasztottak. A felmérés végére az eredmény egyértelmű volt: a paleodiéta szerint étkező nők nagyobb arányban veszítettek testsúlyukból, és vérzsírszintjük is jóval alacsonyabb volt. 

A dietaesfitnesz.hu teljes cikke itt olvasható, ráadásul kétnapos mintaétrenddel is segítik a vállakozó szellemű nőket.  

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek