Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 friss gyümölcs, amit akkor is ehetsz, ha éppen fogyókúrázol

default user icon
MME
Minden diétázó és fogyókúrázó legnagyobb félelme, hogy miként tudja leküzdeni az édesség utáni sóvárgást. Jó hír, hogy nem minden cukor egyforma: míg a legtöbb diéta a finomított cukrokat tiltja, addig a természetes cukrok, mint például a gyümölcscukor kis mértékben ugyan, de megengedett. Mutajtuk, hogy milyen gyümölcsökkel tudod csillapítani az édesség utáni vágyat!

A gyümölcsök rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így ha diétázol, akkor is érdemes számolni velük. Ráadásul a bennük lévő rostoknak köszönhetően nagyon jól telítenek, így fogyasztásuk után később leszel újra éhes.

Mennyi gyümölcsöt ehetsz?

Ha súlyfelesleged van, és ezért diétázol, legfeljebb két adag gyümölcs ajánlott naponta (vagy három adag, ha aktívan sportolsz, esetleg nehéz fizikai munkát végzel). Egy adag lehet egy egész gyümölcs, ami elfér a kezedben, például egy alma, egy körte, vagy lehet egy kis tálkányi eper, málna, szeder. 

Milyen gyümölcs kerülhet a tányérodra?

Igazából minden gyümölcs belefér egy változatos, egészséges étrendbe – megfelelő mennyiségben fogyasztva. Nem kell válogatni a gyümölcsök között, inkább próbáld meg fehérjékkel vagy a szívet védő egészséges zsírokkal párosítani őket, mert ezek lassítják a gyümölcscukor felszívódását, így lassabban emelik meg a vércukorszintet.

Mindez a friss gyümölcsökre vonatkozik, mert a szárított gyümölcsben a cukor sokkal koncentráltabban van jelen, így ezekből csak minimális mennyiséget egyél, ha fogyni szeretnél.

Íme, a top 9 friss gyümölcs, amik magas rosttartalmúak, cukortartalmuk viszont kevés:

Bogyós gyümölcsök

A piros bogyók nagyon magas rosttartalommal bírnak, kevés bennük a cukor, miközben tele vannak antioxidáns anyagokkal, így a legjobb választás egy tányérnyi belőle reggelire vagy uzsonnára. 

Tápanyagtartalom/adag:  eper: 46 kalória, 11,1 g szénhidrát, 7 g cukor, 1 g fehérje, 0,4 g zsír, 1,4 g nátrium, 2,9 g rost; áfonya: 84 kalória, 21 g szénhidrát, 14,7 g cukor, 1 g fehérje, 0,5 g zsír, 1,5 g nátrium, 3,6 g rost; málna: 64 kcal, 14,7 g szénhidrát, 5,4 g cukor, 1,5 g fehérje, 0,8 g zsír, 1,2 g nátrium, 8 g rost

Kivi

Édes és fanyar egyszerre, tele van C-vitaminnal, lédús és frissítő – ez a kivi, amit érdemes rendszeresen fogyasztanod, ha diétázol.

Tápanyagtartalom/adag: 108 kalória, 26 g szénhidrát, 16 g cukor, 2 g fehérje, 0,9 g zsír, 5,3 g nátrium, 5,3 g rost

Alma

Magas rosttartalmú, laktató gyümölcs. Ropogós állaga kielégíti a rágás utáni vágyat. Igazán finom és egészséges desszert, akár sütve is.

Tápanyagtartalom/adag: 65 kalória, 17,3 g szénhidrát, 13 g cukor, 0,3 g fehérje, 0,2 g zsír, 1,2 g nátrium, 3 g rost

Ananász

Lédús, izgalmas ízű és tele van bromelainnal, ami segíti az emésztést a fehérje lebontásával. Kicsit magasabb a cukortartalma, de mértékkel fogyasztva jótékony hatásai érvényesülnek.

Tápanyagtartalom/adag: 82,5 kcal, 21,6 g szénhidrát, 16,3 g cukor, 0,9 g fehérje, 0,2 g zsír, 1,7 g nátrium, 2,3 g rost

Grépfrút

Alacsony cukor- és magas rosttartalmú, így ha megeszel egy darabot, nagy valószínűséggel jó ideig nem leszel éhes. Érdemes étkezés előtt grépfrútlevet fogyasztani: kevesebbet fogsz enni és az anyagcseréd is felgyorsul. 

Tápanyagtartalom/adag: 73,6 kcal, 18,6 g szénhidrát, 16,1 g cukor, 1,5 g fehérje, 0,2 g zsír, 0 g nátrium, 2,5 g rost

Körte

Magas rosttartalmú gyümölcs, ami segíthet minimalizálni a nassolást, és segít megőrzni az emésztőrendszer egészségét.

Tápanyagtartalom/adag: 85,5 kalória, 22,8 g szénhidrát, 14,6 g cukor, 0,5 g fehérje, 0,2 g zsír, 1,5 g nátrium, 4,7 g rost

Cseresznye

Nagyszerű választás diétában, fogyókúrában, mivel vitaminban és ásványi anyagokban, antioxiánds anyagokban bővelkedik, amelyek segítenek leküzedeni a gyulladásokat a szervezetben, és megvédik a sejteket a károsodástól. Fitonutriensei csökkentik a szív- és érrendszer betegségek kialakulásának kockázatát.

Tápanyagtartalom/adag: 36 kcal, 9,1 g szénhidrát, 8,1 g cukor, 0,5 g fehérje, 0,1 g zsír, 1 g nátrium, 1,1 g rost

Őszibarack

Tökéletes csemege a nap bármely szakában. Magas olyan antioxidánsokban, mint például az A- és a C-vitamin, amelyek támogatják az immunrendszer működését. Gazdag káliumban, így mérsékelheti a magas vérnyomást.

Tápanyagtartalom/adag: 46 kalória, 10,1 g szénhidrát, 8,4 g cukor, 0,9 g fehérje, 0,3 g zsír, 0 g nátrium, 2 g rost

Sárgadinnye

Remek rostforrás, jó választás azoknak, akik növelni szeretnék a gyümölcsfogyasztásukat diéta, fogyókúra alatt. Magas kalciumtartalma révén erősíti a csontok egészségét.

Tápanyagtartalom/adag: 38 kcal, 8,2 g szénhidrát, 7,9 g cukor, 0,8 g fehérje, 0,2 g zsír, 1 g nátrium, 5 g rost

Ajánljuk még:

 






Ezek is érdekelhetnek

Friss