A pritaminpaprikát és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd megdinszteljük a hagymát és a paprikát. Ha megpuhultak, akkor beletesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk.
Hozzáadjuk a fűszereket: az oregánót, a majoránnát, a fokhagymaport, a fűszerpaprikát, a fűszerköményt, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük. Ezután beletesszük a sűrített paradicsomot, öntünk rá egy kis vizet és összeforraljuk.
Végezetül hozzáadjuk a felkarikázott, savanyított csilipaprikát, a fűszerköményt és a konzerv vörösbabot. Pár percig főzzük a ragut.
Száraz serpenyőbe tesszük a tortillalapot, a felére szórunk a reszelt sajtból, ráhalmozunk egy adagot a raguból, majd ismét megszórjuk sajttal.
A tortillát félbehajtjuk, kicsit összenyomkodjuk. Pici olajat csepegtetünk a serpenyőbe és bekapcsoljuk alatta a hőforrást. A tortilla mindkét oldalát megpirítjuk.
Amíg sül a quesadilla, addig a többi tortillalapot is megtöltjük a fenti módszer szerint. A quesadillát kínálhatjuk sajtszósszal, ketchuppal, friss uborkával és paradicsommal, de fogyaszthatjuk magában is.