Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszernövényekkel a szépségért: ezzel kezeld a hajad, hogy élettel teli legyen!

default user icon
MME
A fűszernövények elsősorban az ételeinket teszik ízletesebbé, de ennél sokkal többet is tudnak: gyógyítanak, szépítenek. Most egy fantasztikus hajápolót hoztunk, ami hajhullásra tökéletes.

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító hatásait már a középkorban is ismerték. Olaja kiváló fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, így – többek között – fejfájásra is jó. Javítja a koncentrációt, élénkít, jobb kedvre derít, javítja az emésztést és erősíti az immunrendszert. Stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, javítja azok működését.

Ha hullik a haj...

A fűszer vérkeringést javító hatása miatt tökéletesen alkalmas arra, hogy a rozmaringolaj serkentse a haj növekedését, ápolja a fejbőrt és megállítsa a hajullást. Rendszeres használatával a fejbőr viszketését és a korpásodást is csökkenthetjük. Ám nem csak az olaj hat jótékonyan a hajra, hanem a rozmaringfőzet is. A life.hu cikkében elárulja, hogyan készíthetjük el ezt az egyszerű, de nagyon hatékony szert.

Így készül a rozmaringfőzet

Amire szükségünk lesz:

  • 2-3 ág friss rozmaring
  • víz
  • szórófejes flakon

A rozmaringfőzethez mossuk meg a rozmaringágakat, rakjuk az összeset egy kis edénybe és öntsünk rájuk 2 bögre vizet, de minimum annyit, hogy a növényeket ellepje. Mindenképpen tegyünk rá fedőt, hogy az értékes hatóanyagok megmaradjanak. Kezdjük melegíteni az edényt és várjuk meg, amíg a víz felforr. Lassú tűzön főzzük 30 percig a rozmaringokat, majd hagyjuk kihűlni az elegyet. Ezt követően szűrjük le a levét és töltsük szórófejes flakonba.

Hogyan használjuk?

A rozmaringfőzet öbbféleképpen is használható:

  • A szórófejes flakon segítségével spricceljük a hajtőre, valamint a fejbőrre a főzetet, majd kicsit masszírozzuk be és hagyjuk megszáradni. Érdemes naponta kétszer – reggel és este – is alkalmazni, mert így tudja igazán kifejteni a hatását.
  • A hajtő és a fejbőr mellett az egész hajhosszra is permetezhetünk belőle, mivel nem nehezíti el és nem is zsírosítja a tincseket, viszont erősebbé és ellenállóbbá teheti az egész hajkoronánkat.
  • Hajmosás után át is öblíthetjük a rozmaringfőzettel az egész fejbőrt és a hajat, bár – mivel a legtöbben nem mosnak naponta hajat - ez önmagában valószínűleg kevés lesz a látványos változáshoz, de kiegészítésnek jó lehet.

Jó tudni:

A rozmaring jótékony hatása nem jelentkezik azonnal, a látványos eredményre akár 6 hónapot is várni kell.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek