Meggyes-mákos és diós-almás rétes

90 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához (3 rúdhoz):
  • 1 doboz kefir (17,5 dkg)
  • 2 db tojás
  • 1 kevés só
  • 40 dkg liszt
  • A rántáshoz:
  • 2 dl ét olaj
  • 20 dkg liszt
  • A mákos-meggyes töltelékhez:
  • 40 dkg magozott meggy
  • cukor (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 15 dkg darált mák
  • 1,5 dl tejföl
  • A tésztalapok és a rudak lekenéséhez:
  • 6 ek ét olaj
  • A diós-almás töltelékhez:
  • 10 dkg darált dió
  • 40 dkg fűszeres, párolt alma
  • A tálaláshoz:
  • porcukor

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból a kefirt összedolgozzuk a tojással, a sóval és a liszttel, hogy rétestészta állagú legyen. Cipót formálunk belőle, és téglalap alakúra kinyújtjuk.
  2. Az olajból és a lisztből  zsemleszínű rántást készítünk (nem folyósat) 2 dl étolaj, és a kinyújtott tésztára kenjük.  Felcsavarjuk, mint a bejglit és 3 részre osztjuk.
  3. A meggyet megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd lecsepegtetjük. 2 db tésztát téglalap alakúra nyújtunk, lekenjük 1-1 ek étolajjal, és megszórjuk a cukrozott mákkal. Ezután rátesszük a lecsepegtetett meggyet, és meglocsoljuk tejföllel. Feltekerjük mindkettőt, tepsibe helyezzük, és mindegyik rudat lekenjük étolajjal.
  4. A maradék tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és lekenjük étolajjal. Megszórjuk darált dióval, és elosztjuk rajta a párolt almát. Feltekerjük, megkenjük olajjal, és a tepsibe helyezzük.
  5. A rudakat 200 fokon pirosra sütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk porcukorral, konyharuhával letakarjuk, és kicsit megnyomkodjuk. 10 perc után szeletelhető.

Ínycsiklandó rétesek >>> 

Meggyes finomságok >>> 

Diós édességek >>> 

Mákos sütik >>> 

Almás receptek >>> 

Megjegyzés

Az almát egy kevés vízzel meglocsolva, cukorral és fahéjjal pároljuk meg. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss