Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csörögefánk (Bába foga)

90 perc
bonyolult
olcsó
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A csörögéhez a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a sütőport. Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és annyi pálinkát, hogy rugalmas, de nem kemény tésztát kapjunk. Lisztezett felületen jól átgyúrjuk. Becsomagolva 30 percre a hűtőbe rakjuk.
  2. A tésztát két részre osztjuk, így könnyebb dolgozni vele. Az egyiket enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. ujjnyi széles, 7-8 cm hosszú rudakat vágunk. Ezeket picit megsodorjuk, hogy ne legyen túl szögletes. Egyik végét kb. a feléig átvágjuk, majd a tésztát 90 fokban oldalra fordítva (ekkor a vágás a tésztán vízszintesen lesz) a másik végén is bevágjuk.
  3. Olajat forrósítunk, majd szép pirosra sütjük benne a "fogakat". Akkor lesz szép formás, ha úgy helyezzük az olajba, hogy vágásokat kicsit szétfordítjuk és egyik „fogat” megfogva a három másik fogat az olajba engedjük, majd 3-4 másodperc után elengedjük. Így tartja meg a szép formát, ami a tyúklábhoz hasonló.
  4. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés

Egy kicsit különlegsebb fánk, ami a formájával mindenkit levesz a lábáról. - AranyTepsi

Ezek is érdekelhetnek