A tészta hozzávalóit a robotgép táljába tesszük, és a dagasztóspirállal addig gyúrjuk, míg összeáll.
Enyhén lisztezett munkafelületen addig dagasztjuk kézzel, míg sima felületű, lágy tésztát kapunk.
Kigömbölyítjük, sütőpapírra tesszük, és olvasztott zsírral vagy vajjal lekenjük a tésztagombócot. Egy nagy tálat a tetejére borítunk, és 20 percig hagyjuk pihenni.
Míg a tészta pihen, meghámozzuk az almákat, kivesszük a magházukat, és nagyobb szeletekre vágjuk, vagy lereszeljük, majd meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra, és egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A pult vagy az asztal tetejét leterítjük egy tiszta abrosszal vagy lepedővel, és meghintjük vékonyan liszttel.
A pihentetett tésztát a lisztezett felületre tesszük, és a kézfejünkkel óvatosan kihúzogatjuk akkorára, mint az asztallap. Az a jó, ha kissé le is lóg a széleken. A lelógó, vastagabb tésztaszéleket egy éles késsel körben levágjuk.
A réteslapot megkenjük olvasztott vajjal vagy zsírral, és megszórjuk zsemlemorzsával.
A tészta felületén eloszlatjuk az almát, úgy, hogy az alsó szélen szabadon hagyunk egy 3 cm-es csíkot.
Egyenletesen meghintjük az almát a fahéjjal elkevert cukorral, majd rászórjuk a mazsolát.
A tészta üresen maradt részét a töltelékre hajtjuk, majd az abrosz segítségével felcsavarjuk a rétest.
Három egyforma hosszú részre osztjuk a rétest, az osztásoknál az ujjunkkal vagy a tenyerünk élével összenyomjuk a tésztát, majd egy éles késsel elvágjuk.
Behajtjuk a rétesek végeit, és egy határozott mozdulattal az előkészített tepsire tesszük őket.
A rétesek tetejét lekenjük olvasztott vajjal vagy zsírral, és a tepsit az előmelegített sütőbe tesszük.
210 fokon 10 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 130 fokra, és további 20-25 perc alatt megsütjük a réteseket.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva, szeletelve tálaljuk.
Nézd meg videón, hogyan készül az apfelstrudel, az osztrák almás rétes!