Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 vészjel, hogy D-vitamin-hiányod van!

default user icon
MME
A D-vitamin-hiány felelős bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, egyes ráktípusok megjelenéséért, de akadnak, akik az allergiát is a számlájára írják. Egyes kutatók szerint akár három évvel is meghosszabbíthatja az életünket, ha megfelelő mennyiségű D-vitamint juttatunk a szervezetünkbe.

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely gyűjtőnév alá a D1-, D2- és D3-vitamin is tartozik. Utóbbi a napfény UV-B sugarai hatására képződik a bőrben, és így jut be a szervezetbe. Megdöbbentő, hogy a magyar lakosság a téli hónapokban a szükséges D-vitamin-mennyiség mindössze négy százalékához jut hozzá, és bár a nyári hónapokban több időt töltünk a szabadban, a magas faktorszámú fényvédő krémek használata miatt ez a hiányállapot sokszor még a nyáron sem szűnik meg.


A D-vitamin-hiányra utalhatnak a visszatérő légúti hurutok, az elhúzódó bronchitis, az ismétlődő tüdőgyulladás, vagy akár az indokolatlannak tűnő fáradtság, illetve a tartós fejfájás is. A vérnyomás-szabályozásban is szerepe van a D-vitaminnak: csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Hozzájárul még a csontok fejlődéséhez, segít a szervezetnek megfelelő immunválaszokat adni, és mivel a D-vitamin legalább harminc sejttípust befolyásol közvetlenül, elengedhetetlen az egészséges sejt- és szöveti fejlődéshez.

ebben van a vitamin!

Fontos tehát, hogy minél több D-vitamin-tartalmú ételt együnk: tejterméket, tojást, mézet, tőkehalat és a májából kivont olajat, makrélát, szardíniát, tonhalat, heringet, de természetes forrásnak számít a máj, a gomba és az élesztő is.

Nem mindegy, hogyan pótolod!

A magyar orvosok álláspontja szerint a hazai lakosságnak szüksége van D-vitamin-pótlásra. Még azoknak is, akik sok időt töltenek a szabadban, hiszen a magas faktorszámú fényvédő krémek ugyan megvédenek a leégés ellen, de a D-vitamin-képződést is gátolják a bőrben. Persze a D-vitamin-pótlással se essünk túlzásba! Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, túlzott fogyasztás esetén elraktározódik a szervezetünkben, ami hosszú távon veseproblémákhoz vezethet. Ennek azonban kicsi a valószínűsége. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy orvossal állapíttassuk meg, mennyi vitamint kell még bevinnünk a szervezetünkbe.

A D-vitamin hiány tünetei

1. Fáradtság, gyengeség

Ha feltűnően fáradtnak, ingerlékenynek érzed magad, vagy ha gyengeség érzése hirtelen tör rád, akkor meglehet, hogy D-vitaminra lenne szükséged.

2. Hangulathullámzás

Ha valakinek hullámzó a kedélye, gyakran legyintenek, hogy hisztis, pedig a depresszió kialakulásának egyik oka a D-vitamin hiánya, mert ez a vitamin feltölti, stimulálja az agynak azon részeit, ahol a boldogságérzetet befolyásoló hormonok termelődnek.

3. Túlzott izzadás

Ha az átlagosnál izzadósabb valaki, utalhat a D-vitamin hiányára. Például nem végez fizikai munkát és üldögélés közben is verejtékezik a homloka, akkor érdemes vérvételből megállapítani, hogy fennállhat-e nálad a D-vitamin hiánya.

4. Gyakori influenza

A D-vitamin hiánya gyerekeknél légzőszervi megbetegedést hajlamosít, felnőtteknél pedig a gyakori influenzás megbetegedés utalhat ennek a vitaminnak a hiányára.

5. Gyenge csontok

A súlyos D-vitamin hiány az angolkór betegség kialakulásához vezet. Ekkor a csontrendszer változik meg. Kezdetben a csontok törékenyebbek lesznek, később meghajlanak, meggörbülnek, nem tudják tartani a vázizomzatot.

További cikkeink a témában:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss