Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 tuti konyhai praktika, amivel rengeteg pénzt és energiát spórolhatsz

default user icon
MME
Egész Európában, sőt mondhatni világszerte jelentenek problémát az egekbe kúszó energiaárak. Ez a teher bizony az élet minden területén kihívás elé állít mindenkit, így nem csoda, hogy a konyhában is most még tudatosabban kell mozognunk, számos berögzült szokásunkon pedig változtatni kell. Ha a következő tippeket ti is betartjátok, akkor bizony egyértelműen érezhető lesz a rezsiszámla csökkenése a háztartásban, így pedig rengeteget spórolhattok.

A tél közeledtével most még inkább felértékelődik spórolás fontossága. Itt az ideje, hogy ti is bevezessetek néhány apró intézkedést a konyhátokban annak érdekében, hogy kevesebb energiát használjatok a főzések során. A praktikák többsége talán kézenfekvő lehet sok háztartás számára, ám ezek az apróság lényeges változásokat hozhat a hónap végi elszámolásoknál. Íme 11 konyhai energiahack, amivel sikerrel vehetitek fel a harcot a rezsidémonnal szemben.

1. Használd ki a sütő kapacitását

Ne csak egyetlen ételhez kapcsoljátok be a sütőt! Ha például sült krumplit vagy csirkét készítettek, dobjatok be mellé egy kis kenyeret is, amiből később kiváló zsemlemorzsa készülhet. Ha kihasználjátok a sütő kapacitását és minden rácsra, tepsire kerül valami, máris előrébb vagytok. Arra figyeljetek, hogy az ajtóra tapadt zsír, vagy a fűtőelemeken lerakódó szennyeződések csökkentik a konyhai eszköz hatékonyságát.

2. Az elfeledett konyhai eszköz

Bányásszátok elő a spájz mélyéről a régen elfeledett kuktát, ugyanis ha ezt a csodálatos találmányt használjátok, akkor a levesek, a pörköltek és számtalan más étel is sokkal hamarabb elkészül. Ennek köszönhetően a gáz és a villanyóra is lassabban fog pörögni. Ha esetleg van légsütőtök, annak alkalmazását sem árt rendszeresíteni a konyhában.  

3. használjátok ki az összes hőt

Hányszor fordult már elő veletek is, hogy a még meleg, forró sütő üresen hűlt ki egy nagyobb sütés-főzés után. Törekedjetek arra, hogy a tűzhely maradék hőjét maradéktalanul felhasználjátok. Nincs más dolgotok, mint hamarabb kikapcsolni a sütőt, az étel pedig pihenés közben is el fok készülni a bent rekedt hőnek köszönhetően.

4. Spróloljatok a vizen is!

Főzésnél törekedjetek arra, hogy csak annyi vizet forraljatok fel, amennyire az étel készítésekor valóban szükségetek van. Bármennyire is hihetetlen, de így hosszú távon a vízzel is spórolhattok, nem csak az energiával. Például a tészta főzővizét még újra is hasznosíthatjátok!

5. Szuvidáljunk mosogatógéppel 

Minden alkalommal, mielőtt bekapcsoljátok a mosogatógépet, szorítsatok helyet néhány kockára vágott zöldséggel, krumplival, vagy zöldbabbal megpakolt befőttes üvegnek. Mire a program lejár, a zöldségek is puhává válnak. Gondoltátok volna, hogy akár kovászos uborkát is készíttek mosogatógépben?

6. Ételpároló mindenek felett

Ha még nincs a konyhátokban egy frankó többszintes ételpároló, akkor itt az ideje, hogy beszerezzetek egyet. Ez majdnem annyira hasznos találmány, mint a kukta. Gondoljatok csak bele, hogy ennek a konyhai eszköznek a segítségével a főétel és a hozzá tartozó köret is egyszerre elkészíthető minimális energiafelhasználás mellett.

7. Wok sütéshez, főzéshez 

A wok egy zseniális találmány. Azon túl, hogy friss és egészséges ételeket készíthetünk benne, sokkal energiahatékonyabb, mintha egy átlagos fazekat vagy serpenyőt használnánk. Kevesen tudják, de a wokot Dél-Ázsia olyan részein fejlesztették ki, ahol kevés volt a tűzifa, ezért mindennél fontosabb volt a hatékony energiafogyasztás.

8. Ne agyaljátok túl a hétvégi menüt

Ha ebédről van szó, gondolkozzatok tepsiben, vagy jénaiban készíthető kajákban, illetve egytálételekben. Ezek is teljes értékű fogások, gyorsan és hamar elkészülnek, ennek köszönhetően a háztartásotok energiafelhasználása is csökken.

9. Villanysütőt minden háztartásba

Igaz, az indukciós sütő beszerzése elsőre egy igen költséges befektetés, ám hosszú távon többszörösen is kifizetődik. Jóval kevesebb energiára van szüksége, mint alternatív társainak.

10. A házi mindig jobb

Ha a leves vagy spagettitésztát is házilag készítitek el, már duplán nyert ügyetek van. Nemcsak az alapanyagok árán spórolhattok, de a főzési idő is jelentős lerövidül.

11. használjatok főzővizet

Egy kanál főzővíz csodát tesz a tésztaszószokkal, vagy pestókkal. Ha a tészta vízéből egy kanálnyit hozzákeversz a szószhoz, sokkal krémesebb lesz. Ha házi kenyeret, vagy pizzát készítesz, akkor is fel tudod használni a maradék főzővizet. Sokkal finomabb lesz a kelt tészta, ha sima víz helyett a tészta főzővizét használod a gyúráshoz. Talán meglepő, de nagyon jól lehet mosogatni a tészta főzővizével. A keményítő a vízben kioldódik és olyan, mint egy természetes mosószer, el lehet távolítani vele a szennyeződéseket. 

via Fine Dining Lover

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek