Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így spórolhatunk a menza árán

Több tízezer forintot megtakaríthatnak a családok az étkeztetési támogatással. Dr. Gombolai Évát, a D.A.S. jogtanácsosát kérdeztük, mikor nem kell fizetni és kik ehetnek kedvezményesen a menzán. Érdemes ezeket a tanácsokat komolyan venni, hiszen manapság minden forint számít.

Sok család nem is tud róla, hogy olyan étkezési támogatásokat vehetne igénybe, melyekkel rengeteg pénzt spórolhatna. Ha a következő pontok valamelyike rátok is vonatkozik, akkor bizony a ti gyerkőcötök is ingyen, vagy kedvezményesen ehet a menzán, legyen szó iskoláról, vagy óvodáról.

Bármikor az év folyamán

A kedvezmény igénybevételéhez egy nyomtatványt kell kitöltenünk és a megfelelő dokumentumok csatolásával le kell adnunk az adott intézményben. Fontos tudni, hogy nem csak tanév kezdetén, hanem az év folyamán bármikor igénybe vehetjük a támogatást, valamint az étkezések közül az ebéd külön is igényelhető.

Ha beteg a gyermek

Jelentősen megterheli a családi kasszát, ha gyermekünk súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg, ezért nemcsak a beteg gyermekre, hanem a testvéreire is igényelhetjük az ingyenes bölcsődei, óvodai és kedvezményes, azaz félárú iskolai étkezést.

Nem maradnak ellátás nélkül

Minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő gyermek számára biztosítani kell az állapotának megfelelő étrendet. Ha az intézmény főzőkonyháján vagy az intézményt ellátó közétkeztetőnél nem biztosítottak az előírt feltételek, akkor az intézmény azt más közétkeztetőtől is megrendelheti.

Jövedelmi megkötés nélkül

Csökkenthetjük a kiadásokat, ha az otthonról csomagolt szendvicsek helyett a menzát választjuk. A jogszabály szerint ugyanis, ha három vagy ennél több gyermeket nevelünk egy háztartásban, az általános és középiskolás tanulók féláron, míg a bölcsődés, óvodás gyermekek ingyen étkezhetnek.

Nyilatkoznunk kell róla

Nagycsaládosok esetén elegendő a szülő nyilatkozata, melynek tartalmaznia kell a közös háztartásban élőként figyelembe vehető gyermekek számát. Más igazolás bekérésére nem kötelezhető a szülő, például nem kérhető magasabb összegű családi pótlék folyósításáról szóló határozat másolata.

Változott az összeghatár

Ha nem lennénk jogosultak az ingyenes ellátásra, érdemes újraszámolni a család bevételét. A minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelésével ugyanis már azok is igényelhetik az ingyenes bölcsődei vagy óvodai étkeztetést, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem éri el a 172 900 forintot. Ha ebbe a kategóriába tartozunk, új nyilatkozatot kell leadnunk az intézményvezető felé.

Önbevallás alapján jár

Nem szükséges a jövedelemigazolás, elég, ha írásbeli nyilatkozatot teszünk. Arra figyeljünk, hogy ha változás történt a jövedelmünkben, ezt 15 napon belül kell jeleznünk az intézményvezető felé. A jogosulatlanul igénybe vett ellátás visszafizetésre kötelezhető.

Meleg étel minden napra

Hazánkban több tízezer gyermek él nehéz körülmények között, sokan közülük nem jutnak mindennap meleg ételhez, ezért a gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok, valamint a nevelésbe vett gyermekek is igénybe vehetik az ingyenes bölcsődei vagy óvodai és a kedvezményes iskolai étkezést.

Szünidőben is jár az ebéd

A hátrányos helyzetű gyermekek számára, elsősorban a települési önkormányzat köteles az egyszeri déli meleg főétkezést biztosítani a szünidőben. A nyári szünetben legalább 43 munkanapra, míg az őszi és téli szünetben a tanítási szünet teljes időtartamára köteles ezt biztosítani. A szünidei étkeztetést külön kérelem alapján kell igényelnünk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek