Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Fanny magazin
A költségek növekedése miatt tovább nőhetnek a menzaárak, így egyre több család kényszerül abba a helyzetbe, hogy lemondja iskolás gyermeke étkezését. Lássuk, hogyan tudunk spórolni az árakon.
Több tízezer forintot megtakaríthatnak a családok az étkeztetési támogatással. Dr. Gombolai Évát, a D.A.S. jogtanácsosát kérdeztük, mikor nem kell fizetni és kik ehetnek kedvezményesen a menzán. Érdemes ezeket a tanácsokat komolyan venni, hiszen manapság minden forint számít.
MME
Paradicsomos káposzta, káposztás cvekedli, robbantott csirke, sült cipőtalpnak gúnyolt szárazra sütött papírvékony sertésszeletet, grízes tészta, úttörőgombóc, kis kődarabkákat rejtő lencsefőzelék, tojásleves vagy tejbegríz – csak néhány fogás, amivel szinte minden diák találkozott a sulis menzán a Kádár-korszakban.
A mákos tészta egy olyan pofonegyszerű kaja, amivel ha nem is legelőször, de leggyakrabban biztosan, hogy a menzán találkoztál. Nem igényel különösebb szakmai tudást, arról nem beszélve, hogy húsz percnél többet nem kell rászánnod és a hozzávalók sem túl drágák.
Március 8-án bezártak az iskolák és az óvodák, de lesz ügyelet, és a gyerekek akkor is megkaphatják a befizetett ebédet, ha nem élnek az ügyelet lehetőségével.
A szabályok betartása érdekében már több intézmény változtatott a házirendjén, hosszabb ebédidőt biztosítva a tanulóknak – közölte Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke szerdán az MTI-vel.
A menzakajákról legtöbbünknek nincsenek kellemes emlékei, én például a spenótot gyűlöltem, a káposztás tésztától rosszul voltam, a gyümölcslevest pedig mindig odaadtam annak az osztálytársamnak, aki négy tányérral is képes volt belőle bevágni.
Paradicsomleves betűtésztával, grízes tészta és persze spenótfőzelék - a legtöbbünknek talán ezek ugranak be elsőre, ha az iskolai menzára gondolunk. A kis Sarolta hercegnőnek azonban egészen más fogásokat szolgáknak fel a Thomas’s Battersea nevű magániskolában...
Az élelmezési világnapon a Greenpeace Magyarország a fenntartható közétkeztetés fontosságára hívja fel a figyelmet. A zöld szervezet által bemutatott szarvasi gyermekélelmezési modellben a menzakoszt alapanyagainak csaknem fele helyi termelőktől, részben ökogazdaságból származó élelmiszer. Mivel a gyerekek a legérzékenyebbek az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványokra, ezért számukra különösen fontos, hogy egészséges alapanyagokból készült ételeket kapjanak. A Greenpeace szorgalmazza, hogy legyen minél nagyobb arányban ökogazdálkodásból származó, káros vegyszerektől mentes alapanyag a közétkeztetésben.
Szeptember 3-án, szakadó esőben elkezdődött a tanítás a hazai iskolákban. Miskolcon pedig, egy spéci, új konyhában készül a gyerekek ebédje.
Videó
Nagy fába vágta a fejszéjét Steiner Kristóf, ugyanis vegán menüjét most két héten át bárki megkóstolhatja a budapesti Menza étteremben. Hogy mire számíthat az, aki betér a vendéglőbe, a videóból kiderül!
Mindnyájunknak vannak jobb és rosszabb élményei az iskolai menzát illetően, de változatosságát és kiadósságát nem lehet megkérdőjelezni. Nézzük a világ különböző pontjain milyen finom/rettenetes falatokat kapnak ebédre a nebulók!
A paradicsomlevest mindenki szereti - csak épp, mindenki másképp! Van, aki az édes, menzás változatot kedveli, betűtésztával, van, aki tarhonyát főz bele, megint más mediterrán ízvilágúra hangolja, és tortellinit készít levesbetétnek, van aki simán csak parmezánforgáccsal szórja meg. Összeszedtünk 11, egymástól merőben eltérő variációt, reméljük, mindenki megtalálja a kedvére valót!