Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te hallottál már a svédasztalos menzáról? Itt az összes előnye!

A svédasztal eddig a szállodai éttermekre, illetve az állófogadásokra volt jellemző, azonban ma már egyre több iskolában vezetik be ezt a fajta étkeztetést.

Az úgynevezett szabadszedéses menza előnyeiről Enyedi Csaba, az oktatási-nevelési intézmények menzai szolgáltatásában piacvezető cég, a Hungast kommunikációs igazgatója mesélt.

Kevesebb a pazarlás

A svédasztal lehetőségét a Hungast az előző tanévben kezdte el tesztelni. Az eddigi tapasztalatok alapján számos előnye van a hagyományos módszerrel szemben: a svédasztal erősíti a diákok önállóságát, csökkenti a sorban állás idejét, valamint majdnem a felére csökkent az ételpazarlás, mivel így a gyerekek maguk dönthetik el, miből és mennyit esznek.

Változatos kínálat

A diákok kétféle menü közül választhatnak, így biztosan megtalálja mindenki a számára kedvelt ételt: minden ebédnél egyféle leves, kétféle főétel, valamint egy hideg szortiment is a kínálat része, ami salátákat, egyéb zöldségeket, felvágottakat, sajtot, lekvárt és kenyeret foglal magában.

Többször is repetázhatnak

A feltálalt ételek közül bármelyiket, bármilyen sorrendben és mennyiségben lehet választani. A gyerekek akár többször is repetázhatnak az ételekből. A lényeg, hogy miután a diák jól lakott, üres legyen a tányérja, és ne kelljen a megmaradt ételt kidobni.

Át kell alakítani a konyhát

A következő tanévben további iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Miután az intézményi fenntartónak sikerül megállapodnia a közétkeztető céggel, megkezdődik a szükséges konyhai átalakítás, hiszen a szabadszedéses étkeztetés esetén másfajta pult- és tálalókialakításra van szükség.

Mitől függ az étel ára?

A költségek tekintetében nincs egységes ár, mivel ez településfüggő, az intézményi fenntartók hatásköre szabályozni az árakat. Ha mutat is valamelyest magasabb összköltséget, mint a hagyományos rendszer, ez nem lényeges különbség, és a fogyasztói elégedettségnövelés miatt a svédasztal jelentheti a jövőt.

A svédasztalos menza további előnyeiről a Metropol cikkében olvashatsz.

Borítókép: Metropol / Bánkúti Sándor

Ajánljuk még: 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss