Az úgynevezett szabadszedéses menza előnyeiről Enyedi Csaba, az oktatási-nevelési intézmények menzai szolgáltatásában piacvezető cég, a Hungast kommunikációs igazgatója mesélt.
Kevesebb a pazarlás
A svédasztal lehetőségét a Hungast az előző tanévben kezdte el tesztelni. Az eddigi tapasztalatok alapján számos előnye van a hagyományos módszerrel szemben: a svédasztal erősíti a diákok önállóságát, csökkenti a sorban állás idejét, valamint majdnem a felére csökkent az ételpazarlás, mivel így a gyerekek maguk dönthetik el, miből és mennyit esznek.
Változatos kínálat
A diákok kétféle menü közül választhatnak, így biztosan megtalálja mindenki a számára kedvelt ételt: minden ebédnél egyféle leves, kétféle főétel, valamint egy hideg szortiment is a kínálat része, ami salátákat, egyéb zöldségeket, felvágottakat, sajtot, lekvárt és kenyeret foglal magában.
Többször is repetázhatnak
A feltálalt ételek közül bármelyiket, bármilyen sorrendben és mennyiségben lehet választani. A gyerekek akár többször is repetázhatnak az ételekből. A lényeg, hogy miután a diák jól lakott, üres legyen a tányérja, és ne kelljen a megmaradt ételt kidobni.
Át kell alakítani a konyhát
A következő tanévben további iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Miután az intézményi fenntartónak sikerül megállapodnia a közétkeztető céggel, megkezdődik a szükséges konyhai átalakítás, hiszen a szabadszedéses étkeztetés esetén másfajta pult- és tálalókialakításra van szükség.
Mitől függ az étel ára?
A költségek tekintetében nincs egységes ár, mivel ez településfüggő, az intézményi fenntartók hatásköre szabályozni az árakat. Ha mutat is valamelyest magasabb összköltséget, mint a hagyományos rendszer, ez nem lényeges különbség, és a fogyasztói elégedettségnövelés miatt a svédasztal jelentheti a jövőt.
A svédasztalos menza további előnyeiről a Metropol cikkében olvashatsz.
Borítókép: Metropol / Bánkúti Sándor
Ajánljuk még:
- HÁZIAS TÉSZTÁK, AMIT A MENZÁN IS IMÁDTUNK - VÁLOGATÁS >>>
- HÉTVÉGI MENÜ A MENZA JEGYÉBEN: 3 IMÁDNIVALÓ FOGÁS, AHOGY UTOLJÁRA AZ ISKOLÁBAN ETTÜK >>>