Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 tipp, hogy tökéletes legyen a házi vajkrém

default user icon
MME
A vajkrém készítése nem egyszerű, sajnos előfordul, hogy csalódást kelt a végeredmény. Pedig érdemes kísérletezni, hiszen a klasszikus vajkrém igazi jolly joker: jól ízesíthető, színezhető, így bevonóként, díszítésre is használható.

Mutatunk néhány trükköt, ami megkönnyíti a munkát és segít, hogy ne csak finom, de szép is legyen a sütemény vagy a torta.

1. Használjunk szoba-hőmérsékletű vajat

Alapvetően vaj, cukor és folyadék (tej, tejszín) keveréke a vajkrém, és nem meglepő módon a vaj szolgál alapként. Azonban hiába a jó minőség, a finom íz, a szép szín, ha kemény a vaj. Időben vegyük ki a hűtőszekrényből, és csak akkor kezdjük el habosítani a vajat, ha szoba-hőmérsékletűre melegedett.

2. Tej helyett készítsük tejszínnel

Az igazán jó vajkrém titka a sűrű tejszín. Míg legtöbben a vajkrémet tejjel készítik, a tejszín az, ami gazdagságot, krémességet ad a krémnek. Ha nincs otthon tejszín, kipróbálhatjuk a növényi alapú főző- illetve habkrémeket is.

3. Szitáljuk át a cukrot

Ezt a lépést soha ne hagyjuk ki! Még a finom szemű porcukrot is jobb átszitálni, hogy elkerüljük a krém „ropogását”, és kellemes, sima állagot kapjunk.

4. Találjuk meg a tökéletes arányt

A tökéletes vajkrém elkészítése az ideális arány megtalálásán múlik. Használjuk a receptet alapként, de bátran módosítsunk, ha úgy érezzük, valamiből picivel több vagy épp ellenkezőleg, kevesebb kellene. Ha a vajkrém túl sűrű, adjunk még hozzá tejet, vagy tejszínt, ha híg, mehet bele még egy pici cukor, vagy tegyük hűtőbe picit, majd magas fokozaton újra habosítsuk fel.

5. Habosítsuk a krémet

Első lépésként a vajat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá az átszitált porcukrot és keverjük tovább, hogy még több levegő kerüljön a krémbe. A vajas, porcukros krémhez a tejet vagy a tejszínt robotgéppel keverjük, de állítsuk alacsony fokozatra a gépet. Használhatunk kézi habverőt is, de akkor ügyeljünk rá, hogy a mozdulataink legyenek lendületesek.

6. Ízesítsük bátran

A vajkrém egyszerűen ízesíthető: ha elkészült az alap, mehet bele kakaópor, lekvár, bogyós gyümölcs vagy akár puding. Jó választás a krémsajt is, amivel lazítani lehet a klasszikus vajkrémet. (A krémsajt, csakúgy, mint a vaj, legyen szoba-hőmérsékletű!) Folyékony ízesítőkkel ne próbálkozzunk, mert a vajat nehéz elegyíteni a folyadékkal, de pürékkel, porokkal, kivonatokkal bátran ízesíthetünk.

7. Dolgozzunk spatulával

Teljesen felesleges a habzsákkal bajlódni: egy egyszerű spatulával vigyük fel a krémet a sütemény vagy torta oldalára és tetejére. Puha, texturált lesz a végeredmény. Előfordulhat, hogy a bevonáshoz szánt vajkrém túl habos, így nem lehet szépen elkenni. Ilyenkor keverjük át egy spatulával: ez kicsit összetöri és segít eltávolítani a nagyobb buborékokat.

Extra tippek:

  • A megsült piskótát hűtsük ki teljesen, mielőtt megkennénk a vajkrémmel.
  • Az elkészített vajkrémmel lehetőleg még aznap töltsük meg a süteményt, tortát. A klasszikus vajkrémet nem kell hűteni, hacsak nincs kánikula, nyugodtan hagyhatjuk pár órát a pulton. Ha a vajkrém tejszínes, mascarponés vagy pudingos, akkor viszont tegyük a hűtőbe.
  • A vajkrém légmentesen záródó edényben legfeljebb 1 hétig a hűtőszekrényben, 1 hónapig a fagyasztóban eláll.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss