Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amit nem szabad a sütőbe tenni

default user icon
MME
Minden nap tanulunk valami újat – ez alól a tapasztalt háziasszonyok sem kivételek. Sok a megválaszolatlan kérdés például a sütőben használható anyagokkal kapcsolatban. Lássuk, miket nem tehetünk a forró sütőbe!

A viaszpapír és a sütőpapír nem ugyanaz. A sütőpapír (más néven pergamenpapír) szilikon bevonattal rendelkezik. Ez a bevonat nem ragadós és ellenáll a hőnek. A viaszpapír paraffin vagy szójabab bevonatú, amely nem hőálló.

A viaszpapír tehát nem használható a sütőben, mivel a viasz könnyen olvad, viszont élelmiszerek csomagolására vagy a polcok védelmére tökéletes. A sütőpapír minden gond nélkül mehet a sütőbe.

Papírtányér

Míg vannak, akik szerint a papírtányérok biztonságosan használhatók a sütőben, szerintünk jobb félni, mint megijedni, hiszen a papír könnyen meggyulladhat, ráadásul veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhat. Ugyanez vonatkozik a papírtörlőkre is.

Edényfogó

Az edényfogókat úgy tervezték, hogy bizonyos hőmérsékletig hőállóak legyenek, de ez nem jelenti azt, hogy a forró sütőt is kibírják. Ha a meleg sütőből szeretnéd kivenni a tepsit, jó szolgálatot tesz, mindegy, hogy textilből vagy szilikonból készült-e. Arra figyelj, hogy a kesztyűket, edényfogókat ne felejtsd a sütőben!

Műanyag edények

Több fagyasztott étel is műanyag edényben kerül forgalomba, ezeket, ha a csomagoláson jelölik, be lehet tenni a sütőbe. Amit tudni kell: nem használhatók fel újra, csak egyszeri használatra készültek.

A régi, műanyag edényeidet se tedd a sütőbe, hacsak nincs kifejezetten „sütőben használható” felirattal ellátva.
A műanyag edények káros vegyi anyagokat tartalmazhatnak, így még ha nem is olvadnak meg, vegyszer szivároghat az ételbe.

Üveg

Az üveg sütőedényeket természetesen beteheted a sütőbe, de vigyázz: ha sérült, könnyen szétrepedhet hőmérséklet-változáskor. Mielőtt egy üvegedényben lefagyasztott ételt a sütőben (vagy mikróban) felmelegítenél, hagyd egy éjszakán a hűtőszekrényben felolvadni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek