Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 tipp, hogy olcsón szerezd be a tűzifát

default user icon
MME
A rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvénymódosítások hatására ugrásszerűen megnőtt a tűzifa iránti kereslet, és ezzel együtt az ára is. Több tízezer forintot spórolhatunk azzal, ha megnézzük, honnan és milyen tüzelőanyagot vásárolunk.

1. Kerüljük el a csalókat

Tűzifa vásárlásnál a leggyakoribb csalás, hogy a megígért mennyiség helyett kevesebbet kapunk. Ezért csak telephellyel rendelkező cégtől vásároljunk, aki a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik. Ellenőrizzük a számot a Nébih honlapján, valamint nézzünk utána a megadott telefonszámnak a Nébih fekete listáján. Kérjünk számlát, hiszen probléma esetén csak ezzel tudunk reklamálni.

2. Tervezzünk előre

Még a fűtési szezon kezdete előtt szerezzük be a fát, így szélesebb kínálatból válogathatunk. Arról se feledkezzünk meg, hogy minél korábban vásárolunk, annál több ideje lesz kiszáradni, így a tüzelése is gazdaságosabb lesz.

3. Megtérül az ára

Az erdészettől vásárolt feldolgozatlan, méterben árusított tűzifa ára lényegesen olcsóbb az előre felhasogatott tűzifánál. Ha a különbözetet a megfelelő munkaeszközökbe fektetjük, akkor a jövőben bármikor a szükséges méretűre vághatjuk a fadarabokat.

4. Vegyesen olcsóbb

A keményfák jóval tömörebbek, lassabban égnek, ezért értékesebbek, mint a lágylombos fajták. Legdrágább az akác, ennek jellemzője, hogy frissen vágva is jól ég. Igen népszerű a bükk, a gyertyán mellett a cser is, de ez utóbbinak két évet kell száradnia tüzelés előtt. Ha nem ragaszkodunk a tiszta fafajtához, olcsóbban is hozzájuthatunk a vegyesen válogatott, keménylombos tűzifához. A lágylombos fafajták beszerzése jóval gazdaságosabb, a fenyő faelgázosító kazánokhoz ajánlott.

5. Súlyra vagy térfogatra?

A tűzifa a száradás során jelentősen veszít tömegéből, ezért ne súlyra, hanem térfogatra vásároljunk. Ráadásul így átvételkor könnyebben ellenőrizhető a mennyisége is. Leggyakoribb mértékegység az erdei köbméter, próbáljunk meg olyan helyet találni, ahol így van megadva a tűzifa egysége.

6. Megússzuk a darabolást

Kalodában tárolt tűzifa mindig drágább lesz, hiszen konyhakész állapotban szállítjuk és mindig sorba rakva kapjuk meg, így egy köbméterben több fa elfér, mintha ömlesztve vásárolnánk.

7. Mérlegen a valóság

A súlyra kimért fa tömegét gyakran azzal is megnövelik, hogy a tűzifa közé egyéb nehezékeket rejtenek. Ha tömegre vásárolunk, csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessünk.

8. Spóroljunk a szállításon

Érdemes településünkhöz legközelebbi céget választani, hiszen annál olcsóbb lehet a házhozszállítás díja, minél kisebb távolságra van. A behordásért és felpakolásért is felárat számíthatnak fel, így jobban járunk, ha ezt a feladatot magunk oldjuk meg.

9. Engedéllyel lehet gyűjteni

Az előző évekhez hasonlóan idén is lesz lehetőség tüzelőfa gyűjtésére. Az ár sok tényezőtől függ, például a terepadottságtól, fafajtól és a rönkök, ágak vastagságától, de így akár 50 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatunk a tüzelőhöz. Arról, hogy a lakóhely közelében hol van alkalmas terület, a területileg illetékes erdészet adhat tájékoztatást.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss