Zöldborsókrémleves füstölt pisztránggal

MME MME
75 perc
egyszerű
költséges
4 adag
Allergének
  • Hal
  • Tej
  • Mustár

Elkészítés

  1. Alaposan mossuk meg a borsót héjastól, ezután válasszuk szét a borsót a héjától. A héjat tegyük fel főni 30-40 percre. Miután leszűrtük, el is készült a zöldségalaplevünk.
  2. Amíg fő az alaplé, a fazékban vajon megpirítjuk az apróra kockázott hagymát és beletesszük a megtisztított zöldborsót, a kockára vágott hámozott burgonyát, az apróra vágott póréhagymát és a mustárt. Felöntjük zöldségalaplével, és alacsony hőfokon készre főzzük a levest. A borsó negyedét a tálaláshoz kiveszük, a maradék levest pedig botmixerrel teljesen lepürésítjük.
  3. Tálaláskor belehelyezzük a pisztrángszeleteket, friss tormát reszelünk bele és levesbetétként az egész borsószemekkel és frissen őrölt borssal hintjük meg.

Megjegyzés

Az Északi-Bükkben található a Szalajka-völgy, ahol a Szalajkapatakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng. Szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges nevelő helyeket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat, s innen való a helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng. Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss