Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Svéd mandulatorta

MME MME
60 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A svédek csodafinom mandulatortájának elkészítéséhez első lépésben kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját félretesszük a krémhez, a fehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót, és kemény habot verünk belőle egy kézi robotgéppel. Közben adagonként hozzáadjuk a porcukrot is.
  2. A tojáshabba több adagban és óvatosan beleforgatjuk az egészen finomra darált mandulát, de használhatunk mandulalisztet is.
  3. Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a tojáshabos-mandulás masszát és elsimítjuk benne. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült a tészta, kivesszük a tortaformából, és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. (Két részletben is süthetjük a tortalapokat, ha elfelezzük a tésztát. Ez esetben laponként 20-25 perc a sütési idő.)
  4. Amíg sül a mandulatorta, elkészítjük a krémet. Ehhez tűzálló tálba tesszük a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejszínt, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 5-7 perc alatt sűrítjük. Levesszük a tűzről, üvegtálba öntjük, folpackkal letakarjuk, és hideg helyre tesszük kihűlni.
  5. A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen. Ezuán félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
  6. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Adagonként hozzáadjuk a már kihűlt főzött krémet, és simára keverjük.
  7. A piskótát két azonos szeletre vágjuk. Az alsót megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik szeletet, majd a krém másik felét szépen elsimítjuk rajta úgy, hogy az oldalára is jusson. Végül megszórjuk a pirított mandulával. Érdemes 1-2 órát hűtőben pihentetni, és csak azt követően felszeletelni.
  8. Nagyon különleges és rendkívül finom sütemény a gluténmentes svéd mandulatorta. Érdemes kipróbálni!
Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss