Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a tökéletes mandulás hókifli

Ha valakit megkérdezünk, melyik a 3 legkedvencebb karácsonyi aprósüteménye, szinte biztos, hogy a hókifli benne lesz a felsorolásban. A félhold formájú, porcukorral borított keksz vajas, vaníliás, mandulás íze, omlós állaga, és szépséges kinézete miatt nem véletlenül sláger már sok-sok évtizede, amit rengeteg országban készítenek különböző ünnepi alkalmakra.

Ennek az aprósüteménynek nagy előnye, hogy egyszerre sokat lehet csinálni belőle, és sötét, hűvös helyen, jól záródó dobozban hetekig is eláll! Egyszer anyukámnál karácsonykor teleraktam egy csomó fémdobozt a süteménnyel, mama pedig elrejtette a dobozok egy részét a falánk családtagok elől. Az egyikről aztán meg is feledkezett, és csak húsvét környékén akadt a kezébe. A kekszeknek még akkor, a sütés után hónapokkal sem volt semmi baja! A hókifli nem csak finom, de tökéletes karácsonyi ajándék is. Tegyük selyempapírral bélelt fémdobozba vagy szép masnival átkötött celofán tasakba és meglátjuk, aki kapja, rettentően hálás lesz érte!

A receptben található mennyiségeket a család és barátok falánkságának arányában érdemes duplázni, triplázni, hiszen a hókifliből tényleg nem lehet annyit csinálni, hogy ne fogyjon el! A süteményt készíthetjük mandula helyett dióval is, így kissé karakteresebb lesz az íze. Mandulából blansoltat, azaz héjától megfosztott változatot használjunk. Ha megtehetjük, készítsük vajjal, mert ebben a süteményben erősen dominál a felhasznált zsiradék íze, és bizony vajjal sokkal finomabb lesz, mint margarinnal!

Fontos, hogy a begyúrt tésztát hűtőszekrényben pihentessük sütés előtt! Miután a vaj szobahőmérsékleten, és a kezünk hőjétől nagyon gyorsan megpuhul, egyszerre mindig csak akkora mennyiséget vegyünk ki a hűtőből, amennyivel épp dolgozunk. Ha van fagyasztónk, vagy erkélyünk és épp nagy a hideg aznap, hűtsük-fagyasszuk ki a félholdascskákat sütés előtt, ha ugyanis szobahőmérsékletűen toljuk be őket a tepsibe, előfordulhat, hogy sütés közben kissé elterülnek, és elvesztik a formájukat. A hókiflik forrón nagyon morzsálódnak, így várjunk 15 percet sütés után, míg kissé kihűlnek, és csak utána szedjük le őket a sütőpapírról!

Mandulás hókifli

Hozzávalók (egy nagy tepsinyi adaghoz):

  • 250 g liszt
  • 200 g vaj
  • 100 g cukor
  • 100 g finomra őrölt héjától megfosztott mandula
  • 1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 2 csomag bourbon vaníliás cukor)
  • 200 g porcukor a kiflik bevonásához

Elkészítése:

1. Daráljuk a cukorral a lehető legfinomabbra a mandulát.

2. Adjuk hozzá a lisztet és vaníliát, majd robotgéppel vagy hideg kézzel gyorsan gyúrjuk össze a felkockázott hideg vajjal épp csak annyira, hogy összeálljon.

3. Pihentessük hideg helyen legalább egy órát.

4. Formázzunk a masszából kifliket, de egyszerre mindig csak annyit, amennyivel épp dolgozunk.

5. Tegyük a félholdakat sütőpapírra és süssük 180 fokon addig, míg a sarkak épp csak elkezdenek barnulni.

6. Várjuk meg, míg kihűl. Vegyük le a tepsiről, forgassuk a kifliket egyesével alaposan a porcukorba, majd tároljuk műanyag vagy pléhdobozban.

11 LEGOMLÓSABB HÓKIFLI A SZILVALKVÁROSTÓL A GLUTÉNMENTESIG>>> 

11 KARÁCSONYI SÜTEMÉNY, AMIT A GYEREKEKKEL EGYÜTT IS ELKÉSZÍTHETSZ!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss