Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Polvorones: egy omlós, mandulás aprósütemény karácsonyra

A polvorones andalúz aprósütemény, mely a 16. századra eredeztethető vissza, és sokban hasonlít a magyar hókiflire. Sok helyen készítik, de Estepa város a leghíresebb róla. Ez az a sütemény, mely karácsony előtt hegyekben áll a spanyoloknál az élelmiszer boltokban, egyesével selyempapírba csomagolva úgy, ahogy itthon a szaloncukor. Sok változata van, készülhet mandulaliszt nélkül, ezt a változatot mantecadosnak hívják, és ízesítik kakaóval, citrommal, de kókusszal is.

A polvorones tradicionálisan disznózsírral készül, bár most már akad vajas vagy olívaolajas változata is. Általában nagy híve vagyok a vajas kekszeknek, de hidd el, ebben az esetben nem árt a tradícióknál maradni, hiszen az állaga csak így lesz megfelelően omlós. A kekszeid akkor sikerültek jól, ha szinte már a kezedben szétesnek. Ahhoz azonban, hogy ennyire omlós legyen, két dologra is ügyelni kell.

Egyrészt a hozzávalókat egyetlen másodperccel se gyúrd tovább, mint hogy összeállnának, sőt, az a jó, ha még morzsás kissé, amikor abbahagyod, másrészt semmiképp se süsd túl a sütit! Ahogy kivilágosodik és megszilárdul a külseje, azonnal húzd ki a sütőből, ne várd meg, míg elkezd barnulni! Ebben a receptben elősütöttem a lisztet és a mandulát, így intenzívebb aromájú lett a végeredmény. A mandula pirítását nem érdemes kihagyni, de a liszt elősütése nem kötelező munkafázis.

A kekszek jól záródó dobozban hetekig elállnak. Nem kell őket hűteni, gyorsan elkészülnek, és a legtöbb ehető ajándékkal ellentétben, leszámítva a mandulalisztet, olcsó alapanyagokból készülnek. Csomagold őket egyesével selyempapírba, és már adhatod is szeretteidnek!

Polvorones recept

50 db 2 cm magas, pogácsa méretű kekszhez

Hozzávalók:

80 dkg liszt
40 dkg zsír
37,5 dkg porcukor
20 dkg darált mandula
2 tk fahéj
porcukor (a kekszek bevonásához)

Elkészítése:

Melegítsd a sütőt 230 fokosra és tedd bele egy lapos tepsin a lisztet. Várd meg, míg elkezd pirulni, ekkor keverd át. Ismételd meg a műveletet 2-3-szor, míg az egész liszt fehér helyett bézs színű nem lesz. Vedd ki, tedd félre, és pirítsd ugyanígy a mandulát.

Tegyél minden hozzávalót egy tálba és gyúrd össze kézzel pont addig, míg össze nem áll. Ahogy látod, hogy alakul, azonnal hagyd abba a gyúrást. Tedd a tésztát frissentartó fóliában legalább 2 órára hűtőszekrénybe.

Vedd ki a tésztát és melegítsd a sütőt 180 fokosra. Több részletben nyújtsd a tésztát 2 cm vastagra és szaggass belőle karikákat.

Tedd a karikákat sütőpapírra és süsd őket 10-12 percig, míg kivilágosodnak, átsül a belsejük, de még nem kezdenek el barnulni.  Várd meg, míg kihűlnek, majd forgasd őket porcukorba, és csomagold őket egyesével zsírpapírba és már ajándékozhatod is!

Ajánljuk még:

BÁRSONYOSAN KRÉMES KÓKUSZOS TORTA >>> 
MENNYEI KRÉMES DESSZERT: OREÓS-CSOKIS LASAGNE >>> 
EGYTOJÁSOS CSOKIS CSODASÜTI - MINDÖSSZE 30 PERC ALATT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss