Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütisuli: így készül a franciák isteni finom aprósüteménye, a madeleine

default user icon
MME
Apró, kagyló formájú édesség, amitől még örömtelibb lesz a kávézás vagy a teázás. A madeleine a franciák egyik legnépszerűbb aprósüteménye, aminek elkészítésétől sokan tartanak – hírneve miatt ugyanis úgy gondolják, hogy egy bonyolult, nagy odafigyelést igénylő tészta. Az igazság ellenben az, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető. Videón mutatjuk, próbáld ki!

Az első madeleine Stanislaw Leszczynski herceg otthonában készült, amikor a herceg a vejét, XV. Lajost látta vendégül. Az ebéd készítése körül akadt egy kis gond, a feldühödött szakács elment, a desszert azonban még nem készült el. A katasztrófát végül az egyik leleményes szobalány, Madeleine Paulmier hárította el, aki egy – a nagymamájától tanult – aprósüteményt készített, és ezt kínálták a királyi vendégnek. A király hitvesének, a házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy a madeleine hamar népszerű finomsággá vált Versailles-ban is, és innen már nem sok kellett, hogy világhódító útjára induljon.

A 20. században aztán Marcel Proust tette még híresebbé a teasüteményt. Az eltűnt idő nyomában című könyvében az alábbi leírás található: „A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta…”

Kevés alapanyag kell hozzá, és a madeleine-forma hiánya sem okozhat gondot: készíthetjük akár kisebb papírkapszlikban vagy muffinformában is. Az alaprecept nagyon finom, de sokféleképpen feldobhatjuk az egyszerű vajas tésztát: a lisztet helyettesíthetjük őrölt mandulával, pisztáciával, kerülhet bele aszalt vagy friss gyümölcs, lekvár, kakaópor és csokoládé is. Mi most citromos madeleine-t, próbáljátok ki ti is az elronthatatlan receptet

A citromos madeleine hozzávalói:

  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja

Mutatjuk videón, hogyan készül a citromos madeleine

Ezek is érdekelhetnek