Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért a receptért a szomszéd is könyörögni fog: sűrű, házi sárgabaracklekvár egyszerűen

default user icon
MME
Ez a sárgabaracklekvár ezerféleképpen felhasználható. Kenhetjük friss kenyérre, használhatjuk sütisütéshez, de csak magában fogyasztva is nagyon finom. Ha már szezonja van a sárgabaracknak, főzz belőle otthon te is lekvárt! Próbáld ki ezt a receptet, és tuti, hogy jövőre is elkészíted.

Ha máshonnan nem is, gyerekkorodból biztosan ismerős a látvány és a vele járó illatfelhő, amikor a nagyi egy hatalmas lábasban friss lekvárt főz. Sőt, az sem kizárt, hogy még te is segítettél a gyümölcs magozásában, darabolásában, mielőtt az a tűzhelyre került. Most itt az alkalom, hogy elkészítsd a saját lekvárod, méghozzá sárgabarackból. A házi lekvárnak nincs párja, szóval ha már szezonja van ennek a zseniálisan finom gyümölcsnek, rakjál el belőle lekvár formájában a téli napokra is. Süteményekhez, kenyérre kenve, vagy csak magában fogyasztva is isteni. Szóval ne a fejed főjön a bolti változata miatt, hanem inkább a sárgabaracklekvárod a tűzhelyen! Íme, a recept:

Hozzávalók:

  • 1,2 kg sárgabarack
  • 35 dkg kristálycukor
  • 1 tasak dzsemfix
  • 1/2 db citrom leve

A SÁRGABARACKLEKVÁR PONTOS RECEPTJÉT ITT TALÁLOD >>> 

Elkészítés:

  1. A barackokat alaposan megmossuk, félbevágjuk. Ügyeljünk arra, hogy csak egészséges barackokat használjunk a lekvárhoz, az esetleges hibás részeket vágjuk ki. Egy kés segítségével eltávolítjuk a szárak tövét. A barack egyik felét apró, 3-4 milliméteres kockákra vágjuk, vagy botmixerrel pürésítjük, a másik felét pedig nagy darabokra. A barackkeveréket egy nagy lábasba öntjük, és alacsony hőmérsékleten kevergetve főzni kezdjük.
  2. Hozzáöntjük a cukrot és a dzsemfixet, végül a citromlevet. A cukor mennyisége lehet több vagy kevesebb is, ízlésünknek megfelelő édességűre főzzük. Figyeljünk arra is, hogy ha dzsemfixet használunk, akkor annak a mennyisége is változik a cukor mennyiségétől függően.
  3. Ha a lekvár felforrt, és hab keletkezik rajta, kanalazzuk le. A lekvárt kevergetve a kívánt sűrűségűre és darabosságúra főzzük.
  4. A lekvárnak szánt üvegeket fertőtlenítjük. Az üvegeket vagy forrásban lévő vízben kifőzzük, vagy sütőbe teszünk, és magas hőmérsékleten 5-10 perc alatt csírátlanítjuk.
  5. Az elkészült lekvárt a fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefelé fordítva, textillel körbevéve dunsztoljuk. Dunsztolhatjuk úgy is, hogy forrásban lévő vízbe helyezzük az üvegeket, és így főzzük pár percig.
  6. Az elkészült lekvárokat kihűlt állapotban fogyasztásig fénytől védett helyen tároljuk.

További tippek, trükkök, praktikák az üveg sterilizálásáról

Valószínűleg már te is elgondolkodtál azon, vajon mi szükség van az üvegek fertőtlenítésére? Nos, a válasz roppant egyszerű: a polcon tárolt, tavaly elmosott lekvárosüveg, de még az üzletből újonnan beszerzett befőttesüveg sem tiszta. A benne lévő nemkívánatos mikroorganizmusok pedig belekavarhatnak a tartósítás folyamatába. Érdemes hát sterilizálni az üvegeket a biztonságunk, a minőség és az ízek miatt. Nézzük, milyen módszerek jöhetnek szóba. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek