Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sokkal finomabb lesz a kávé, ha ilyen színű csészéből isszuk

default user icon
MME
Mandy Naglich sör-, bor- és sajtkóstoló képesítéssel is rendelkezik, így nem csoda, hogy az ízek szakértőjeként tartják számon. Legutóbbi kutatásának eredményeként most egy olyan, pszichológiára támaszkodó érdekességet osztott meg legújabb szerzeményében, ami választ ad arra, milyen színű csészéből esik legjobban a kávé.

Naglich könyvéből egyebek mellett az is kiderül, hogy ha valami ízlik, az nem csak attól függ, hogy fizikailag mit is ízlelünk, hiszen az íz egy multiszenzoros tényező. Ez annyit jelent, hogy amit látunk, szaglunk, hallunk, az bizony komolyan befolyásolhatja az étel vagy ital ízét. Ennek tudatában nem véletlen, hogy a legtöbb kávézó vagy étterem sokat ad a megjelenésre és a dizájnra, a tányérok és poharak színkombinációjára, hiszen mindez elképesztően fontos szerepet játszik a pozitív ízérzékelésben – írja a Food&Wine.

A gasztronómiai szakértő színek és ízek közötti összefüggéssel foglalkozó kutatásából az is kiderült, hogy az emberek sokszor hajlamosak konkrét színeket egyes ízekkel összekapcsolni. Ilyen például a vörös szín is, amit gyakran az édességgel párosítanak, míg a zöldet savanyúbbnak tartják. Bizonyos ételek fogyasztásánál igaz, hogy nem feltétlenül a savanyúságot keressük, de például köztudott, hogy a kávénak az ízét és a mélységét pont ez adhatja meg. Tehát ha a kávét zöld bögréből isszuk, annak ízvilágát sokkal komplexebbnek fogjuk érezni, ebből kifolyólag pedig jobban is fog ízleni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek