Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem mindegy, mikor szeded le a szilvát, az almát a szőlőt - így válaszd meg a tökéletes időpontot!

default user icon
MME
A szüretelés az érett gyümölcsök begyűjtése, betakarítása, vagyis a termesztés utolsó fázisa. Egy konkrét időpontot nehét volna meghatározni, hiszen ez számos tényezőtől függ: a növény fajtáján túl a termesztési körülményektől, a helyi klímától és attól is, hogy mire akarjuk felhasználni a termést!

Ne csak a naptárat figyeljük!

A különböző gyümölcsök különböző időpontokban érnek meg. Például a cseresznye és a meggy tavasszal, a sárga- és őszibarackot általában nyáron, júniustól augusztusig lehet szedni, az alma pedig általában ősszel érik be. A dátum helyett azonban érdemes magukat a gyümölcsöket figyelni.

 

Ahány szőlő, annyi időpont

A szőlőszüret időpontja a szőlőfajtától, a terület klímájától és a felhasználási céltól is függ, de főleg őszi esemény, amikor is a szőlőszemek elérnek egy optimális cukor- és savtartalmat. Aki bort készít, az nagyon ügyeljen a szüret idejének megállapítására, mert a bogyók cukortartalma és a belőlük erjesztett bor alkohol-, sav-, íz- és aromatartalma nagymértékben függ a szüret idejétől. Erről szőlőtermelő vidékeken ajánlatos a hegyközségnél tájékozódni!

utóérők: Alma, birs, naspolya

Az alma betakarítása ősszel, szeptemberben és októberben zajlik. A nyári és őszi fajtákat teljes érettségben kell leszedni, míg a téli fajtákat a biológiai érettségüket megelőző időpontban szüreteljük. Ilyen többek között a téli alma (de van téli körte is), a birs és a naspolya is, amelyeket a betakarítási érettség idején szedünk le a fákról, de csak két-három hónapos tárolás után érik el a fogyasztási érettségüket. 

A téli alma szedését szeptember elején kell elkezdeni, amikor a felvágott alma magjai már barnák, és a kocsány enyhe megcsavarásával a gyümölcs leválik a fáról. Az alma színe nem mérvadó, mert vannak fajták, például a jonatán, amik az érettség előtt már színesednek, de később a méterük nagyobb lesz. Ha a téli almát késve szedik le, egy idő után barna foltok jelennek meg rajta, és nem sokára ezek a gyümölcsök fogyaszhatatlanná válnak.

A birsalma és a naspolya szedését október végére is ütemezhetjük. A lehullott, érett, de nem rothadt, nem penészes gyümölcsöt érdemes összeszedni. Ne hagyjuk a fa alatt elpusztulni, mert abból cefrét lehet erjeszteni, amiből kiváló pálinka készülhet.

Így lesz tökéletes a szilvalekvár!

A szilvaszüretet általában nyár végén vagy ősz elején, augusztustól szeptemberig végzik. A szilva nem utóérő, így a besztercei és az olasz kéknél is meg kell várni a teljes érettséget, különben nem készülhet belőle jó szilvalekvár.

Dió - sorban az utolsó

A szüreti sorban utoljára marad a dió. Ezt akkor kell betakarítani, amikor a zöld burok többsége felrepedt. A nem repdteket, ha műanyag zsákba pakolják, a héjuk néhány nap múlva lefejthető.

(Forrás: Bors, borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek