hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Métereskalács-torta

MME MME
180 perc
rafinált
költséges
12 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a rózsaszín krémet. Ehhez felforraljuk a tejet, egy pár kanál plusz tejben kikeverjük a pudingport, majd a forró tejhez öntjük és sűrűre főzzük.
  2. Még melegen hozzákeverjük a rumot/aromát, a puha vajat és a porcukrot.
  3. Picit hülni hagyjuk a krémet, közben pedig leturmixoljuk és átszűrjük a fagyasztott bogyós gyümölcsöket.
  4. A krémhez adjuk a gyümölcspürét, a mascarponét, majd csomómentesre keverjük.
  5. Az elkészült krémet pár órára hűtőbe tesszük.
  6. Amíg a krém hül, megsütjük a piskótákat.
  7. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
  8. A tojásokat kettéválasztjuk.
  9. A porcukrot a tojássárgákkal kihabosítjuk, míg szép világos színű lesz, majd felváltva, apránként hozzácsorgatjuk az olajat és a vizet.
  10. A tojásfehérjéket egy csipet sóval laza habbá verjük, majd több részletben a sárgájás masszához forgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne "törjük össze", maradjon levegős.
  11. Átszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd több adagban a tésztához keverjük.
  12. A tészta felét egy kivajazott-kilisztezett, 20 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  13. A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport, valamint a plusz olajat és a vizet. Ezt is egy 20 cm-es tortaformába öntjük, és készre sütjük.
  14. A kész piskótákat a sütőből kivéve azonnal fejtetőre fordítjuk, hagyjuk tejesen kihűlni, és csak ekkor vesszük ki őket a formából. Amikor már teljesen kihűltek, mindkét piskótát félbevágjuk, így összesen 4 rétegünk lesz.
  15. A kihűlt, félbevágott piskótaszeleteket felváltva megkenjük a kihűlt krémmel. Tehát először egy kakaós, utána egy sima, majd ismét egy kakaós, s végül sima piskótát rétegezünk a krémmel egymásra.
  16. Az emeletes tortánkat fagyasztóba tesszük 30-40 percre, közben pedig elkészítjük a csokimázat. Azért érdemes hűteni, mert így az olvasztott csoki gyorsan megköt rajta.
  17. A mázhoz a csoki kétharmadát a habtejszínnel és a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk. Amikor teljesen folyékony, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csoki maradékát, és teljesen egyneműre keverjük.
  18. A tortát elővesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, majd körben leöntjük a csokoládémázzal. Pár percet száradni hagyjuk, majd negyed órára fagyasztóba tesszük, hogy jobban tudjuk szeletelni.
  19. Ha szeretnénk díszíteni a tetejét, azt még a kifagyasztás előtt tegyük meg. 
  20. A kész tortát forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük.

Nézd meg videón is, hogyan készül a métereskalács-torta:

Ezek is érdekelhetnek