Bármilyen hihetetlen, még ennek az egyszerű, magyaros ételnek is vitatott az eredete. Valószínűleg a pásztorok gulyásos hús receptjéből született hosszú évtizedek során, amit már az ezerhétszázas években is említenek – igaz, ekkor még paprika nélkül készítették a pásztorok. A 18. század végétől viszont már a dél-alföldi parasztok között népszerű a paprikás hús, vagy röviden csak paprikás.
Pörkölt bármiféle húsből készíthető, mi most egy nagyon finom marhahúsos receptet hoztunk. Az alapanyagok és az elkészítés módja követi az évszázados szokásokat, azonban a tálalás már nem: tejföllel meglocsolva, sült krumplival még a gyerekek is imádni fogják!
Hozzávalók:
- 60 dkg marhalábszár
- 2 evőkanál zsír
- 5 dkg füstölt szalonna
- 3 nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 dl marhaalaplé
- 3 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál őrölt babérlevél
- 2 dl száraz vörösbor
- só
- bors
Elkészítése:
- Az apró kockákra vágott szalonnát a zsíron kipirítjuk. Rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.
- Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, erős lángon kis kérget sütünk rá.
- Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, a zúzott fokhagymát, alaposan átkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre.
- Ráöntjük az alaplevet, és kis lángon főzzük. Közben ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral.
- Egy óra múlva ráöntjük a bort, és tovább főzzük, míg a hús meg nem puhul.
- Galuskával nagyon finom, de érdemes kipróbálni sült krumplival is. Ekkor egy kevés tejfölt is kanalazzunk a pörkölt tetjére.
(Borítókép: Vidék íze magazin)
Ajánljuk még: