Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Marhapörkölt kicsit másképp – sült krumplival is nagyon finom!

Ha magyar konyha, akkor megkerülhetetlen a pörkölt, különösen a marhapörkölt. A fűszeres, paprikás lében illatozó omlós hússal soha nem lőhetünk mellé: tökéletes fogás nagyobb rendezvényeken, családi, baráti összejöveteleken, de egyszerű vasárnapi ebédként is megállja a helyét. Íme egy fantasztikus recept!

Bármilyen hihetetlen, még ennek az egyszerű, magyaros ételnek is vitatott az eredete. Valószínűleg a pásztorok gulyásos hús receptjéből született hosszú évtizedek során, amit már az ezerhétszázas években is említenek – igaz, ekkor még paprika nélkül készítették a pásztorok. A 18. század végétől viszont már a dél-alföldi parasztok között népszerű a paprikás hús, vagy röviden csak paprikás.

Pörkölt bármiféle húsből készíthető, mi most egy nagyon finom marhahúsos receptet hoztunk. Az alapanyagok és az elkészítés módja követi az évszázados szokásokat, azonban a tálalás már nem: tejföllel meglocsolva, sült krumplival még a gyerekek is imádni fogják!

Hozzávalók: 

  • 60 dkg marhalábszár 
  • 2 evőkanál zsír 
  • 5 dkg füstölt szalonna 
  • 3 nagyobb vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 6 dl marhaalaplé 
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika 
  • 1 tv paprika 
  • 1 paradicsom 
  • 1 teáskanál őrölt kömény 
  • 1 kávéskanál őrölt babérlevél 
  • 2 dl száraz vörösbor 
  • só 
  • bors 

Elkészítése:

  • Az apró kockákra vágott szalonnát a zsíron kipirítjuk. Rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, és kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.
  • Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, erős lángon kis kérget sütünk rá.
  • Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát, a zúzott fokhagymát, alaposan átkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre.
  • Ráöntjük az alaplevet, és kis lángon főzzük. Közben ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral.
  • Egy óra múlva ráöntjük a bort, és tovább főzzük, míg a hús meg nem puhul.
  • Galuskával nagyon finom, de érdemes kipróbálni sült krumplival is. Ekkor egy kevés tejfölt is kanalazzunk a pörkölt tetjére.

(Borítókép: Vidék íze magazin)


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss