A pitetésztához vegyítsük el a lisztet a sóval és a cukorral. Morzsoljuk el benne a felkockázott vajat, adjuk hozzá a tojást, és 1-2 ek vízzel gyúrjuk rugalmas tésztává az egészet.
Egy darab folpakba csomagolva tegyük a hűtőbe kb. 30 percre.
Azután lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát egy 3-4 mm vastag körré, és béleljünk ki vele egy 24 cm-es kerek piteformát úgy, hogy pereme is legyen.
Szurkáljuk meg egy villával, és süssük aranyszínűre a 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez keverjük el a ricottát a nyírfacukorral, és a megmosott citrom kifacsart levével.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, és forgassuk össze a ricottás krémmel, majd oszlassuk el az egészet a kihűlt pitetésztán.
Alaposan mossuk meg a málnát, és hagyjuk lecsepegni. Rendezzük el tetszőlegesen a gyümölcsöt a krémen.
Törjünk apróra egy kevés pisztáciát, és szórjuk a pite tetejére.
Ízlés szerint pornyírfacukorral meghintve kínálhatjuk.