Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől lesz igazán jó a kocsonya - tippek az elkészítéséhez

A januári időszakban tökéletes választás egy jó kocsonya. A kocsonya klasszikus fogás, a zselírozásra alkalmas csontokból, bőrökből viszonylag könnyen elkészíthetjük a remegős fogást.

A kocsonya leggyakrabban sertésből készül, nem véletlen, hogy ennek az állatnak az alkatrészei árulják több hiper-szuperben is, kocsonyacsomag címén. Ha nem csomagban szeretnénk megvásárolni, akkor sincs semmi gond, télen a legtöbb hentesboltban tartanak kocsonyának valót, vagy kérésre könnyedén összeállítják a megfelelő alapanyagokat.

A kocsonya készítéséhez jól jöhet a csülök, a fej, a fül, a köröm, de malacfarka is kerülhet bele, ha valaki kifejezetten a cupákos részekért kedveli ezt az ételt. A kocsonya készítése pedig semmi másról nem szól, mint egy húsleveshez hasonló levesbe hő hatására hagyni, hogy kioldódjanak a bőrben, csontban lévő zselírozó anyagok (zselatin) és a levest annyira elfőzni/redukálni, hogy a zselatin képes legyen megkötni a folyadékot.

Kocsonyareceptek >>>

A húsleves hasonlat nem volt véletlen, a kocsonyát is érdemes fűszerezni, ízesíteni, s ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a levest magát fűszerezzük. A zöldségek mellett tehetünk bele hagymát, fekete borsot, sót, különféle zöld fűszereket is.

Amikor már kellően sűrű, s érezhetően nehezebben mozog benne a fakanál, akkor jöhet a kocsonya porciózása, valamint a különféle kocsonyatálak kialakítása. Mint már említésre került, van, aki kifejezetten a porcogós, csontos részekben gazdag kocsonyát szereti, de olyanok is akadnak szép számmal, akik inkább a színhússal, zöldségekkel kombinált változatokat preferálják.

Húsleves-receptek >>>

Nagyon finom és mutatós kocsonyát készíthetünk, ha előre lesütött húst szeletelünk bele (ez akár lehet valamilyen füstölt hús, nyelv is ), de halat, szárnyashúst is tehetünk a kocsonyatálba. A húsok mellett jól mutat és nagyon finom a tojás, ami félbe vagy szeletbe vágott főtt tyúktojás vagy akár egészben hagyott fürjtojás is lehet.

A zöldségeket sem érdemes kispórolni, a kocsonyatálba mehet sárgarépa, fehérrépa, zeller, paszternák, kelbimbó, de akár zöldborsó, bébirépa, bébikukorica, csemegeuborka vagy savanyított gyöngyhagyma is kerülhet bele.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss