Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezekkel a trükkökkel klíma nélkül is hűtheted a lakásod

A beépített klíma hatalmas összegekbe kerül, nyáron viszont csak nagyon nehezen lehet kibírni nélküle. Ezekkel az eszközökkel viszont könnyen helyettesíthetjük, ráadásul az ár töredékéért. Érdemes a következő praktikák közül valamelyiket kipróbálni. 

A szükség néha nagy úr! Nem kizárt, hogy a következő praktikák egy részét pont az alkalmazkodási kényszer szülte – és milyen jó, hogy így alakult! Ha ti nem a klímások táborát erősítitek, akkor a következő tippek igen hasznosak lehetnek számotokra az elkövetkezendő napokban, hacsak nem a strandon, vagy egy hűvös irodában igyekeztek átvészelni az idei év talán legdurvább hőhullámát.

1. Ventilátoros megoldás

A ventilátor kiválóan keringteti a levegőt a lakásban. Többféle méretben és erősségben kaphatóak, akár már 8000 Ft-tól. Ha ezt az eszközt választjuk, akkor a dob elé nyugodtan helyezzünk egy jeges vízzel megtöltött vödröt, így gyorsabban lehűl a lakás. Arra fokozottan figyeljünk, hogy a gyerekek imádnak a ventillátorral játszani, a kisebbek pedig még az ujjukat is bedugják a propellerekhez. Ez veszélyes mulatság!

2. Olyan, mint a klíma

A léghűtők nagyon hasonlóak a légkondihoz, működése pedig ugyanaz. A házban lévő meleg levegőt szívja be a gép és hűti le. A beépített eszközökkel ellentétben mozgathatóak, így nem kell belőle minden szobába beszerezni egyet. A modern készülékek többféle funkciót is elláthatnak: légkeverés, párásítás és léghűtés.

3. Hűt és díszít

A mennyezeti ventilátornak nem csak nyáron, hanem télen is hasznát vehetjük, ráadásul jól is tudnak mutatni. Beszerelésük és használatuk rendkívül egyszerű, áruk pedig sokkal barátibb, mint egy légkondié. A kiválasztásnál figyeljünk a belmagasságra és szoba méretére, hogy a megfelelő kapacitásút tudjuk kiválasztani.

4. Egyik szobából a másikba

A mobil klímák legnagyobb előnye, hogy kedvünkre mozgathatjuk és akár a nyaralóba is levihetjük. Ugyanúgy működik, mint a split klímák, kültéri levegő kell hozzá. Tehát a hátulján lévő csövet ki kell lógatni az ablakon. Árban jobban megéri a beépíthető változatnál, viszont hátránya, hogy több energiát fogyaszthat.

5. Fontos az egészség

A meleggel együtt jár a magas páratartalom is. Ez viszont hosszútávon nem tesz jót sem nekünk, sem a lakásnak. A páramentesítő készülékek ideális százalékon tartja a lakás páratartalmát. A száraz levegő miatt hidegebbnek is érezzük a hőmérsékletet.

6. Apró segítség

A mini kézi ventilátorok pár ezer forintért beszerezhetőek. Ugyan az egész lakás hűtésére közel sem alkalmasak, de magunkkal tudjuk vinni a városba és tömegközlekedési eszközökre. Könnyedén elfér a táskában és nem kell hozzá más, csak elem.

7. Engedjük le a redőnyt

Nem gondolnánk, hogy a felmelegedett ablakok mennyire sokat számítanak: akár 4-5 fokkal is melegebbet eredményezhetnek a lakásban. A redőnyöknek nyáron nem csak sötétítő, hanem védő funkciójuk is van. Engedjük le őket a tűző napsütéses napokon, hogy az üvegek ne forrósodjanak át. Lehetőség szerint fehéret válasszunk, mert ez a szín visszaveri a fényt.

8. Ne süssön be a nap

A fényelzáró vagy sötétítő függöny is hasznos kellék a nyári hőségben, de dekorálásnak sem rossz. Rengeteg színben és anyagban kapható, egy szép piros (persze csak ha illik a lakás színvilágához) nagyon feldobhatja a nyári hangulatot. A textília nem engedi át a napsugarat, így a lakásban árnyék marad, nem melegszik át a szoba.

9. Csukott ablakok 

Nyáron igyekezzünk inkább éjszaka vagy nagyon kora reggel szellőztetni, amíg még hűvösebbnek mondható az időjárás. Napközben ugyanis a forró levegő árad be a szobába, ami gyorsan felmelegíti a lakást. Éjszaka akár aludhatunk nyitott ablaknál is, de vigyázzunk, hogy ne legyen kereszthuzat, mert azt fülünk és torkunk bánhatja.

10. Takarjuk le

A belső takarás is sokat számít, de ha lehetőség van rá, akkor inkább kívülről tegyük. A sötétítő függönyök sokat számítanak, de az ablakok melegedését nem gátolják. Ha nincs redőnyünk, akkor használhatunk paládul árnyékolóhálót vagy takaróponyvát. A legfontosabb, hogy az ablakokat fedjük le.

11. Locsoljuk a falakat

A nyári kánikulában az aszfalt rendkívüli módon felforrósodik, akár az 50-60 fokra is felmelegedhet. A házfalakkal szintén hasonló a helyzet. Ez ellen egyet tehetünk; locsoljuk le alaposan. Így nem csak lehűl, hanem a por is kevésbé fog szállni.

12. A hideg borogatás 

A hideg borogatás nem csak a gyulladásokon, duzzanatokon és a fájdalmakon segít, de gyorsan lehűti az egész testet. Választhatunk jégakkut, de vigyázzunk, hogy ne tegyük közvetlenül a bőrünkre. Csavarjuk egy kendőbe, konyharuhába, mert ha túl hideg, akkor megégetheti bőrünket. A nedves törülköző is hatásos, de használat előtt nem árt, ha 5-10 percre a fagyasztóba tesszük. A hűsítőt rakjuk a csuklónkra, illetve bokánkra.

13. Mossunk fel jeges vízzel 

A nagy hőségben a lakásban lévő járólapok is átmelegednek, ami nagy mértékben fokozhatja a szobák hőmérsékletét. A felmosóvízbe tegyünk jeget, majd a hideg vízzel mossuk fel a követ vagy padlót. Figyeljünk a járólap anyagára, mert ha túl sok vizet használjunk, akkor a parketta vagy laminált padló felpúposodhat.

14. Jeges ruhák

Amíg télen jól esik testünknek a radiátorról leszedett meleg ruha, addig nyáron pont az ellenkezőjét kívánjuk. Tegyük be ruhánkat pár percre a fagyasztóba felvétel előtt, hogy az majd teljesen lehűtse a testünket. Előtte viszont alaposan szárítsjuk meg, különben a ruha nem csak hideg lesz, hanem meg is fagy.

Játssz a Mindmegettével! Válogass olvasóink legjobb nyári receptjeiből, szavazz a kedvenceidre, és nyerj 50 000 Ft-ot!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek