Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pénztárcabarát konyhai trükkök, amikkel rengeteg pénzt spórolhatsz

default user icon
MME
Gyakran tapasztaljuk, hogy az élelmiszerre szánt költségkeretet sokkal könnyebb átlépni, mint betartani. Ez okozhat némi feszültséget a hó végén, ám a jó hír az, hogy tervezéssel és egy kis elszántsággal jóval visszavehetünk a kiadásokból.

Tervezzünk, ez a legfontosabb!

- Érdemes átgondolni egy hétre, de akár egy hónapra előre, mit szeretnénk főzni, és a szükséges hozzávalókat felírni egy listára.

- A nagybevásárlások alkalmával érkezzünk listával és teli gyomorral, hogy ne csábuljunk el minden, egyébként felesleges finomságnak.

- A nagyobb kiszerelésű, vagy gyűjtőcsomagolású élelmiszerek sokszor olcsóbbak, ha egy adagra visszaszámoljuk az árukat.

- Félkész és készételek helyett vásároljunk alapanyagokat, amelyeket változatosan, folyamatosan fel tudunk használni, így máris több fogásban gondolkodhatunk.

- A szezonális zöldségek, gyümölcsök sokkal olcsóbbak, tanácsos ilyenkor az évszakhoz igazodva vásárolni belőlük.

- Ne ragaszkodjunk egy helyhez, mindent ott vegyünk meg, ahol olcsóbb: a hipermarketbe, a kisboltba és a termelői piacra egyaránt érdemes járni.

- Ne dőlünk be minden akciónak, lehet, hogy olcsóbb az adott termék, de ha nincs rá szükségünk, csak pénzkidobás.
Vizsgáljuk meg az ár—érték arányt! Az olcsóbb, rossz minőségű élelmiszerek gyakran nem olyan laktatóak, mint minőségibb társaik. Böngésszük át a húskészítmények összetevőit!

Trükkös főzés

- Tárazzunk be tartósélelmiszerekből, amik jól jönnek majd, ha finomat ennénk, de szűkös a keret. Egy tejszínes rakott tésztához például simán bevásárolhatsz előre!

- Friss hal, zöldség és gyümölcs helyett néha megteszi a fagyasztott is. 

- Ha azon kapjuk magunkat, hogy gyakran dobunk ki romlott, megpenészedett élelmiszert, akkor inkább fókuszáljunk a fagyasztott dolgokra, és mindig csak annyit vegyünk elő, amit el is fogyasztunk.

- Használjuk okosan a maradékot! A csirkés-borsós rizottó például remek megoldás, ha már unjuk a sült csirkét és a főtt rizst!

Kicsivel több munka, sokkal több megtakarítás

Dolgozz előre!

Bár nagyon csábító az ételrendelés és az „elviteles” kávé reggelente a kedvenc kávézónkból, nem érdemes túlzásba esni. Bár könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb így, ezt meg is fizetjük, tehát nem a legjobb spórolási taktika. Amikor csak tudunk, készítsünk másnapra szendvicset, ebédet.

Helyes tárolás

Egyes élelmiszerek azért romlanak hamar, mert nem megfelelően tároljuk őket. A zöldségek és gyümölcsök esetében érdemes utánanézni, melyiknek mi az ideális: van, ami a hűtőben romlik hamarabb, van ami a pulton.

Rend a lelke mindennek

A hűtő fagyasztóhoz közeli polca a leghidegebb, ide tegyük a nyers húst, a halat. A tojásokat középre rakjuk, így pont megfelelő lesz a hőmérséklete. A maradék helyen tároljuk a tejtermékeket, a megmaradt ételeket. Az ajtók a „legmelegebbek”, ezért ide azokat a dolgokat tegyük, amelyekben sok a tartósítószer.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss