Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

20 áramspóroló tipp, amivel ezreket takaríthatsz meg az energiavészhelyzetben!

default user icon
MME
A konyhai berendezéseink energiatakarékos használatával nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetünket is kímélhetjük. Apró trükkökkel ezreket spórolhatsz a konyhában, amely később nagyon sokat számíthat...

A háztartási gépek igazi pénzfalók, ha nem figyelünk kellően rájuk. Áramspóroló tippjeinkkel ugyanakkor ezreket takaríthatsz meg. Manapság szerencsére számtalan kitűnő és energiatakarékos berendezések közül választhatunk a boltok kínálatában, amelyek a régi típusú háztartásigépek energiafelhasználásának felére, harmadára képesek. Ha úgy döntesz, hogy újat vásárolsz, mindenképpen energiatakarékos, legalább A+ vagy A++, sőt A+++ besorolásút érdemes választani. Fontos, hogy a gép mérete alkalmazkodjon a család létszámához. Egy kétszemélyes háztartásban bőven elegendő a 6 terítékes mosogatógép használata.

I. A Hűtők igazi energiafalók

1. Talán nem is gondolnád, de ha percenként nyitogatod a hűtőszekrény ajtaját, nagyon sok energiát pazarolsz. Érdemes egyszerre kivenni belőle mindent, ami az adott étkezéshez szükséges, majd egyszerre visszatenni a megmaradt élelmiszereket.

2. A rendszeresen leolvasztott és mindenkor tisztán tartott hűtőszekrény jóval kevesebb áramot fogyaszt, mint a piszkos és lejegesedett. A hűtőszekrény hátulját is javasolt rendszeresen portalanítani, mellyel szintén rengeteg energiát és pénzt spórolhatsz meg.

3. A mélyhűtőt soha ne hagyd eljegesedni. Az első jégdarabkák megjelenésekor olvaszd le, így jóval hatékonyabban fagyaszt és a villanyórát sem pörgeti annyira.

4. A hűtőszekrény tudatos elhelyezése nagyon fontos a hatékony használatához: Lehetőség szerint olyan helyet válassz a konyhában, vagy az adott helységben, ahol egészen biztosan nem éri a nap, és a hőforrások (radiátor, tűzhely) sincsenek a közvetlen közelében.

5. A hűtőszekrény ideális hőmérséklete +7 fok, a mélyhűtőé -18 fok. Ha ennél hidegebb hőmérsékletre állítod be a készüléket, számolnod kell vele, hogy rengeteg pénzt dobsz ki az ablakon.

6. Ha hosszabb időre elutazol vakációra vagy munka kapcsán, előtte érdemes minden élelmiszert elfogyasztani, és üresen hagyni a készüleket, amelyet így kikapcsolhatsz az utazás időtartamára. Meglepően sok pénzt és energiát spórolhatsz, nem beszélve róla, hogy romlott élelmiszert, hulladékot sem kell kidobnod, amikor visszajöttél.

II. A Tűzhely okos használatával sokat spórolhatsz

7. A főzéshez kifejezetten tanácsos fedőt használni, ezzel ugyanis kevesebb energiával készítheted el az ételeket. Ha van otthon kuktád, mostantól próbáld ki azt is, főként, ha hosszú ideig kellene főznöd egy-egy ételt. A kuktában gyorsan és energiatakarékosan főzheted meg a húsvéti sonkát, de a pörkölt, és a húsleves is rendkívül gyorsan elkészül. A főzési időkre nagyon figyelni kell, hiszen az a töredékére rövidül ebben az edényben. De épp ezért energiatakarékos.

8. Mindig méretben tökéletesen illeszkedő edényt használj a melegítőfejeken. Ha az edény kisebb, mint a tűzhely melegítőfeje, körülötte vész kárba az energia, ugyanakkor, ha jóval nagyobb, az edény felmelegítéséhez kell jóval több energia.

9. Elektromos tűzhely esetén nagyobb hővel kezdj főzni, majd folyamatosan csökkentsd a hőmérsékletet, ahogyan melegszik az edény és az étel rotyogni kezd. A főzőfejet a főzési idő lejárta előtt akár 10 perccel korábban kikapcsolhatod, mivel tartja még a hőt.

10. A tűzhelyek esetében is érvényes, hogy a tiszta villany főzőlap jóval kevesebb energiát használ, mint a piszkos, mert a hőátadás tiszta lapon a leghatékonyabb. Javasolt minden használat után letisztítani a tűzhelyt.

11. Talán nem is tudtad eddig, hogy ha a zöldségeket kevesebb vízben párolod és nem sok vízben főzöd, jelentős energiát takaríthasz meg, ráadásul a zöldségek íze sem fő ki a lébe, melyet a főzés utána egyébként kiöntenél.

III. Így spórolhatsz sokat a sütővel a konyhában

12. A sütőt a tűzhelyhez hasonlóan nyugodtan lekapcsolhatod sütési idő vége előtt néhány perccel, hiszen a felforrósodott készülék még sokáig tartja a hőt. A sütőbe helyezett étel anélkül sül tovább, hogy további áramot használnál.

13. Bizonyos ételeket a főzőlapon serpenyőben is meg tudsz sütni, ráadásul rövidebb idő alatt, mint a sütőben. Energiafelhasználás szempontjából érdemes lehet időnként az olcsóbb módszert használni, főként, ha kis mennyiségeket készítesz.

14. Ha van kis grillező otthon, esetleg forrólevegős sütő, kis mennyiségben készülő ételekhez érdemes ezeket használni. Gyorsan elkészülnek az ételek ezekben a konyhai gépekben, amelyekkel ismét csak jelentős áramot és pénzt takaríthatsz meg.

15. Nem minden étel, sütemény elkészítéséhez szükséges előmelegíteni a sütőt. Csak akkor kapcsold fel előbb, ha a recept kifejezetten ezt írja elő, péládul kelt tészták sütése esetén.

16. Igaz, hogy a sütőben sütött ételek sokkal finomabbak, ha a sütőben melegíted fel újra, ám ez esetben ez igazi pénzkidobás, hiszen a sütő lassan melegszik fel újra. Érdemesebb lehet serpenyőben a tűzhelyen vagy esetleg a mikróban, arra alkalmas edényben újramelegíteni az életeket.

IV. A Vízforraló igazi energiafaló lehet

17. A vízforralók nem kifejezetten energiakímélő üzemmódban működnek, de éppez azért, mert nem kell sokat használni őket. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy egyszerre annyi vizet forralj fel, amennyire valóban szükséged van. Kevesebb vizet értelemszerűen kevesebb idő és energiabefektetéssel forral fel a készülék.

18. A vízforralókat, ha rendszeresen használod, minden héten érdemes vízkőteleníteni. A fűtőszálra lerakódott vízkő ugyanis jelentősen rontja a gép hatékonyságát, és jóval hosszabb idő alatt melegíti/forralja fel a vizet. Lassabban rakódik le a vízkő, ha a használat után kiöntöd a tartályból a vizet. A vízkőtelenítéshez a leggazdaságosabb és leginkább környezetkímélő megoldása az ecet. Valójában felesleges pénzt kiadni a drága vízkőtelenítő szerekre, ha az ecet is tökéletesen megtisztítja a készüléket.

V. A Mosogatógép optimális használatával is spórolhatsz

19. A mosogatógépek általában kevesebb vizet használnak, mintha folyó vízben mosogatod el a koszos edényeket. Ugyanakkor mindig olvasd el a használati útmutatót, hiszen az alapbeállításokon is múlik a gép mosogatási hatékonysága. A leírásból megtudhatod, melyik program mennyi energiát használ el.

20. A mosogatógép néhány edénnyel nagyjából ugyanannyi idő alatt mosogat el, mintha optimálisan kihasználva a helyet, teletöltöd a használt edényekkel. Éppen ezért javasolt mindig megvárni, hogy megteljen a gép, és csak azt követően lefuttatni a programokat. Ha pedig az edények, tányérok nem túl zsírosak, használhatod a gép eco programját is, amelyhez a készülék nagyon kevés energiát használ fel.

Játssz a Mindmegettével! Válogass olvasóink legjobb nyári receptjeiből, szavazz a kedvenceidre, és nyerj 50 000 Ft-ot!

Ezek is érdekelhetnek

Friss