Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te tudod milyen kekszet ropogtattak az őseink? – Íme a recept

Tudod ki volt Simai Kristóf? Többek között neki is köszönhetjük, hogy fennmaradtak a magyar konyha több évszázados receptjei. A piarista szerzetes ugyanis híres receptgyűjtő volt, akinek szakácskönyvét ma is megtalálhatjuk a könyvesboltok polcain.

Ebben a különleges szakácskönyvben a 18-19. századi magyar konyha hétköznapi és ünnepi ételei szerepelnek. A Hello Vidék cikkéből pedig az is kiderül, milyen fogások születtek annak idején, sőt az is, hogyan készült a mai keksz őse, a kétszersült kenyér, amelynek eredeti receptje 1795-ben született.

Íme a kétszer sült kenyér eredeti receptje

„Végy a gyúródeszkára fél font nádmézet, egy font munt lisztet, egy kevés, egy markocska ónáiszt, ’s apróra törve keverd mind öszve. Végy egy fazicskába öt egész tojást, két tojáshéjjal friss vizet belé, ’s sodrókanállal verd fel jól, töltsd a liszt közé, ’s készíts tésztát belőle. Kend ki a hosszas négyszegű formát írós vajjal, tölts belé ’s terítsd el egyenlően a fölit, tedd izzó kemencébe, süsd meg gyengén, ved ki osztán, ’s hűtsd ki, ha meghűlt, vagdald keresztül szép lapos szeletekre, rakd vastáblása, ’s újra szépen pirítsd meg a sütőkemencébe, ’s elkészült.”

Értelmezzük az alapanyagokat

Első hallásra egy kissé furán hangzik a Simai Kristóf régi szakácskönyvéből származó recept, de nem kell megijedni: csak a nyelvezet változott a könyv kiadása óta eltelt közel 230 év alatt, és minden pótolható a szupermarketekben kapható alapanyagokkal.

Egy magyar font (bécsi font) kb. 560 grammnak felel meg, a nádméz kifejezést általában a cukorra, nádcukorra, ritkábban nádi mézre értették. A munt liszt esetében használhatunk sima búzafinomlisztet vagy akár süteménylisztet, írós vaj (avagy frissen köpült, sózatlan vaj) helyett pedig sima bolti vajat. Az „ónáisz” valósíznűleg ánizst jelent, ez már akkoriban is ismert fűszer volt.

Így készítheted el

Hozzávalók:

  • 280 g (fél font) nádcukor
  • 560 g (egy font) liszt
  • 2-3 db csillagánizs, megtörve
  • 5 db tojás
  • 2 ek víz
  • egy kevés vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

  1. Mérjük ki egy nagyobb gyúródeszkára a nádcukrot, a lisztet, a jól megtört ánizst és kézzel keverjük össze alaposan. Formázzunk a kupac közepébe mélyedést.
  2. Verjük fel az öt tojást 2 evőkanál vízzel egy tálban, majd öntsük a cukros liszt közepébe és kézzel dolgozzuk össze az egészet.
  3. Vegyünk elő egy négyszögletű tepsit, vajazzuk ki, egyengessük el benne vékonyan a tésztát, majd tegyük be a 180°-ra előmelegített sütőbe és süssük körülbelül 15 percen keresztül.
  4. Miután kihűlt a sütemény tegyük egy vágódeszkára és egy éles késsel vágjuk tetszőleges formájúra (pl. téglalap, rombusz, négyzet, de kört is szaggathatunk belőle pogácsaszaggatóval).
  5. A süteményeket helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük további 15 percig, míg a kekszek, avagy kétszersültek teljesen ropogóssá nem válnak.
  6. Amikor elkészültünk, ezeket is hagyjuk teljesen kihűlni. Zárt üvegedényben vagy fémdobozban akár hetekig is eláll a keksz. 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

 

Ezek is érdekelhetnek