Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kék zóna étrend: a hosszú és egészséges élet titka

default user icon
MME
A sokak által kutatott titok, úgy tűnik, a világ több pontján már nem titok többé. Az úgynevezett kék zónákban ugyanis kiemelkedően magas az átlagéletkor.

A kék zóna elnevezést viselő területekben egyvalami közös: itt él a legtöbb 100 év fölötti lakos, valamint itt a legalacsonyabb a különböző idegrendszeri, szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések aránya.

Kék zónaként ismertek ezek a területek

  • Szardínia (Olaszország): a világon a legtöbb százéves férfi itt él.
  • Ikaria (Görögország): a demencia aránya itt a legalacsonyabb.
  • Loma Linda (Kalifornia, USA): egy vallási közösség él itt, amelynek tagjai átlagosan 10 évvel élnek tovább, mint a többi amerikai.
  • Nicoya (Costa Rica): a középkorúak halálozási aránya itt a legalacsonyabb.
  • Okinava (Japán): a világon itt élnek a legtovább a nők.


Az ezeken a területeken élőket egyértelműen nem a földrajzi közelség köti össze, hiszen ha magunk elé képzeljük a Föld térképét, láthatjuk, hogy a listában Ázsiától Észak- és Dél-Amerikáig találhatók települések. De akkor vajon mi lehet a közös pont? A válasz nem egyetlen dologban keresendő, hanem életmódbeli sajátosságok összességében. Összegyűjtöttük ezeket a sajátosságokat. 

Rendszeres mozgás

A rendszeres testmozgás a modern ülő életmód mellett elengedhetetlen. Ám ezeken a területeken a mozgás természetes, az életmód velejárója. A napi tevékenységek elvégzéséhez ugyanis elengedhetetlen számukra.

Kitűzött célok

A hosszú és boldog élethez szintén elengedhetetlen, hogy legyen célunk. Valami, amiért minden nap érdemes felkelni. Ez lehet több apró kitűzött cél, vagy egy-egy nagy volumenű elképzelés, a lényeg, hogy értelmet adjon a mindennapoknak.

Megfelelő stresszkezelés

Bár az említett területeken a kevésbé rohanó életmódból adódóan egészen más ingerek érik az embereket, és teljesen más típusú a stressz, ugyanúgy fontos, hogy helyén kezeljék a nehézségeket. Eszközeik, a kikapcsolódás, a meditáció vagy akár a vallás nekünk is rendelkezésünkre áll, tehát minden adott, hogy ebben is kövessük a kék zónában élők példáját.

Nem eszik tele magukat

Rendkívül fontos szabály. Olyannyira, hogy Japánban egyfajta mantra is ismert arról, amely szerint az étkezésekkor csak annyi ételt fogyasszunk el, hogy nagyjából 80 százalékos legyen a telítettségérzetünk.

Növényi alapú étrend

A mennyiség mellett az étkezésben másik fontos szabály a minőség. Ezeken a területeken elsősorban növényi alapú táplálkozást folytatnak az itt élők, és csak ritkán vesznek magukhoz húst, illetve állati eredetű fehérjét (például tojást). Az étrend alapját a teljes értékű gabonák, a hüvelyesek, az általuk termesztett zöldségek, gyümölcsök, valamint fűszerek adják.

Mértékletes alkoholfogyasztás

A kék zónában igen mérsékelt az alkoholfogyasztás (az USA-beli vallási közösségben pedig egyáltalán nincs), és általában az is a saját készítésű borra korlátozódik.

Társas kapcsolatok

Végül, de nem utolsósorban kiemelendő még a közösségben létezés, az emberi kapcsolatok, különösen a család fontossága. A valahova tartozás érzése éveket jelenthet az ember életében. A személyközi viszonyok kiegyensúlyozottsága, a minőség ez esetben is fontos. A legjobb, ha hasonló gondolkodású és értékrendű emberekkel vesszük körbe magunkat.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek