Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 bevált trükk, ami felpörgeti az anyagcserét

default user icon
MME
Fogyni csak úgy lehet, ha felpörgetjük az anyagcserét. De mégis mivel és hogyan tegyük ezt? 10 szuper tippet, bevált módszert mutatunk hozzá. Próbáld ki akár már ma!

Ki ne szeretne különösebb megerőltetés nélkül és persze hatékonyan fogyni? Természetesen mindenki erre vágyik. Az életkorral, a mozgásszegény életmóddal, a nem megfelelő étkezéssel is lassulhat az anyagcsere. Márpedig ez a fogyás egyik legnagyobb ellensége. De mivel és hogyan pörgethetjük fel? Íme 10 bevált és hatékony módszer.

1. Építs izmot!

Testünk gyakorlatilag folyamatosan égeti a kalóriákat napközben, sőt még alvás közben is. Az anyagcsere aránya ugyanakkor jóval magasabb azoknál az embereknél, akik több izommal rendelkeznek. A rendszeres erőnléti edzés minden izmot megmozgat, így ez az edzésmód fokozza az átlagos napi anyagcserét is.

2. Intenzív mozgás

Az aerob mozgás nem feltétlenül építi az izomzatot, ám nagyszerűen gyorsítja az anyagcserét akár több órával az edzést követően is. Ennél az edzésmódszernél a lényeg az intenzitás. Az intezív mozgást kövesse pici pihenés, majd újabb terhelés. Nagyszerűen fokozza az anyagcserét például a rendszeres kocogás.

3. A vízivás kihagyhatatlan

Testünknek vízre van szüksége a kalóriák feldolgozásához. Ha csak kicsit is kevesebb folyadékot iszunk, az anyagcsere lassul. Fokozhatjuk ezt azzal, ha minden étkezés előtt megiszunk egy nagy pohár vizet. Természetesen a rostban és lében gazdag gyümölcsök, zöldségek szintén hozzájárulnak a gyors anyagcseréhez. Javasolt minél több gyümölcs- és vagy zöldségsalátát fogyasztani, amelyek a jóllakottság érzése mellett szomjoltóak is lehetnek.

4. Energiaitalt inkább ne!

Az energiaitalok valóban tartalmaznak anyagcserét fokozó összetevőket, hiszen többnyire magas a koffein tartalmuk. A koffein fokozza a szervezet energiafelhasználását, illetve az italokban lévő taurin olyan anyagcserét gyorsító aminosav, amely a zsírégetésben is szerepet játszhat. Ám mégsem javasoljuk ezek fogyasztását, mert a szervezet számára kifejezetten megterhelőek lehetnek. Túlzottan megemelhetik a vérnyomást, szorongást, alvászavarokat okozhatnak.

5. Okosan nassolj!

Gyakoribb és kisebb mennyiségű ételek fogyasztásával szintén gyorsítható az anyagcsere. A kisebb étkezések nemcsak a gyomrot kímélik, de magasabb szinten tartják az anyagcserét, így több kalóriát éget a szervezet. Természetesen ez nem a folyamatos csipegetést jelenti, hanem a 3-4 óránkénti tudatos étkezést. Fontos, hogy akkor együnk, amikor még nem kopog a szemünk az éhségtől, mert így jóval kisebb adaggal is jóllakhatunk.

6. Fűszerezd az ételeket!

A csípős ételek az anyagcserét is fokozó természetes vegyületeket tartalmaznak. Az ételeket épp ezért érdemes piros fűszerpaprikával vagy friss zöld paprikával ízesíteni. Igaz, a hatása csupán átmeneti, de ha gyakran fogyasztunk csípős ételeket, azok egészen biztosan beindítják az anyagcserét, ezzel együtt pedig a fogyást.

7. A fehérjék támogatják az anyagcserét

Testünk jóval több kalóriát éget a fehérjék emésztésével, mint a zsírokkal és szénhidrátokkal. A kiegyensúlyozott étrend fehérjékben gazdag fogásokat tartalmaz, amelyek a megfelelő anyagcserét is támogatják. Kiváló fehérjeforrás például a sovány marhahús (például a grillezett steak), a csirke, a pulyka, a hal, tofu, dió, bab, tojás, a sovány sajtok, natúr joghurtok.

8. Egy csésze fekete fokozza az anyagcserét

A kávé nemcsak élénkít, de az anyagcserét is támogatja. Megfelelő mennyiségben fogyasztva a koffein jótékonyan hat a szervezetre. Miközben egy csésze fekete felfrissít, az állóképességet próbára tevő edzésformákat is jobban bírjuk.

9. Anyagcsere fokozás zöld teával

A zöld vagy oolong tea fogyasztása ötvözi a koffein és a katechinek előnyeit. Ez utóbbiak olyan anyagok, amelyek felpörgetik az anyagcserét néhány órára. Napi 2-4 csésze zöldtea akár 17 százalékkal több kalóriát segíthet elégetni közepes intenzitású edzés mellett. Érdemes tehát rendszeresen kortyolgatni.

10. Villámdiéták helyett életmódváltás

Nem kínálnak tartós megoldást a villámdiéták, amelyek kevesebb mint napi 1200 kalória (nők esetén) vagy 1800 kalória (férfiak esetén) bevitelét javasolják. Kifejezetten károsak lehetnek ezek a módszerek, ha az anyagcsere felgyorsításával szeretnénk visszanyerni a formánkat. Habár ezek a diéták segíthetnek ledobni rövid időn belül néhány kilót, korlátozó jellegük okán az egészséges táplálkozás rovására mehet minden ilyen jellegű próbálkozás. Ráadásul a gyors fogyás eredményeként elsősorban izmot veszítünk a zsír helyett, amellyel egyidejűleg az anyagcsere tovább lassulhat. A diétát követően nem véletlenül jönnek vissza nagyon gyorsan a leadott kilók.

Ajánljuk még:

Diétás és kímélő fogások a Mindmette válogatásában >>> 

Íme a legegészségesebb fogyókúra: a mediterrán diéta >>>

Túródiéta: kevés kalória, rengeteg tápanyag, gyors fogyás >>> 

Ezek is érdekelhetnek