Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az egészséges étrend a spájzban kezdődik: ezek az alapanyagok mindig legyenek otthon

default user icon
MME
Sokkal könnyebb elcsábulni, rendelni valamit vagy nasizni, ha nincs otthon rendesen feltöltve a spájz vagy a konyhaszekrény. Ha többféle gabona, tészta és mag, valamint konzervek is állnak a polcon, akkor könnyű lesz változatosan és így egészségesen étkezni.

Az egészséges életmód két legfontosabb alappillére a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott, változatos étrend, mely nemcsak szénhidrátból, zsírból és húsból áll, hanem kiegészül magas rosttartalmú zöldségekkel és gyümölcsökkel, a szívnek kedvező olajokkal. Az egészséges étrend nem jelent fogyókúrát, bőségesen lehet táplálkozni akkor is, ha odafigyelünk arra, hogy minden étkezés során kerüljön a tányérra mindenféle táplálék. Ez azonban nem könnyű, ugyanis tervezést, és persze felszerelt "készleteket" igényel.

Ha azonban egyszer feltöltöttük a kamrát vagy a konyhaszekrényt gabonákkal, tésztafélékkel, konzervekkel és magokkal, akkor utána már egyszerű lesz cserélgetni a köreteket és játszi könnyedséggel tudunk egészséges ételeket a családunk elé varázsolni. A dietetikusok szerint vannak olyan alapvető élelmiszerek, melyeknek mindenki kamrájában ott kellene lenniük a polcon ahhoz, hogy változatosan tudjunk étkezni.

Hajdina

A legnehezebb a köretkérdés, ugyanis a krumpli-rizs-tészta szentháromságából nehéz kimozdítani az embereket. Ha szeretnénk a szaftos-szószos húsok és raguk mellé valami újfajta, egészségesebb köretet kínálni, akkor bátran válasszuk a hajdinát. Ez a gabona gluténmentes, rostban gazdag, és tökéletesen helyettesítheti a rizst akár a rakott ételekben is. A hajdinában található fehérje és számtalan ásványi anyag, köztük foszfor, kálium és magnézium is.

Babkonzervek

Ha van otthon egy-két doboz babkonzerv, akkor már nem marad éhes a család, ugyanis szinte bármi készíthető belőle. A babfélékből lehet főétel, de leves is, kerülhetnek salátába, tésztás ételekbe extra fehérjeforrásként, vagy akár kence és szendvicskrém is varázsolható belőle. A babfélék rostokban gazdagok, emellett magas a fehérjetartalmuk és olyan tápanyagok is vannak bennük, mint a vas, a kálium és a folsav. A babkonzervvel ráadásul időt is spórolhatunk, ugyanis nem kell sem beáztatni, sem annyi ideig főzni, mint a „rendes" változatot. Legyen szó csicseriborsóról, vörös- vagy fehérbabról, érdemes tartani ezekből egy-két konzervvel otthon.

Tonhalkonzerv

Ha unjuk a sertés- és csirkehúst, jó választás lehet a hal, aki pedig nem szeretne a szálkákkal vagy pikkelyekkel bíbelődni, annak a tonhalkonzerv a tökéletes választás. A boltok polcain számtalan halfélét megtalálunk. A tonhal mellett makréla, hering és szardínia is kerülhet a konzervbe, így a kamránk polcára. A halkonzervekből készíthetünk tortillatekercset, szendvicseket és krémeket, adhatjuk salátához vagy tésztaételekhez, a felhasználási lehetőségek száma tényleg végtelen. A halfélék remek fehérjeforrások, emellett ómega-3 zsírsavat és D-vitamint is tartalmaznak.

Teljes kiőrlésű és zöldségtészták

A zöldségalapú tésztákat a gluténmentesen étkezők számára fejlesztették ki, de érdemes egyszer-kétszer azoknak is beiktatnia az étrendjébe, aki nem követi a mentes diétát. A zöldségtészták ugyanis extra ízt és tápanyagot adnak az ételekhez, valamint jó hatással vannak az emésztésre is. Tartsunk otthon minél többféle ízű, színű és formájú tésztát, ugyanis már a látvány is segít nekünk abban, hogy az ételeket finomabbnak, változatosabbnak és egészségesebbnek lássuk.

Chiamag

Pár évvel ezelőtt hatalmas sláger volt a chiamag, melyet a diétázók és egészségesen étkezők szinte mindennap fogyasztottak. Mint minden, ha túlzásba viszik, a chiamag is ártalmas lehet, de kis mennyiségben kihasználhatjuk a pozitív élettani hatásait. Mivel hosszú ideig eláll, így érdemes tartani belőle egy csomaggal, vagy egy csatos üvegbe zárva, ugyanis tápláló reggeli, turmix vagy desszert készíthető belőle. A chiamagban található rost, fehérje, ómega-3 zsírsav, kalcium, magnézium, foszfor és kálium is, így valóban egészséges eleme lehet az étrendünknek – olvasható a Huffington Post cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss