Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így fogyaszd a chia magot, hogy ne betegítsen meg!

A chia mag nagyon egészséges, nem véletlenül került be a szuperélelmiszerek közé, de a fogyasztásával bizonyos esetekben vigyázni kell vele, nehogy több kárt okozz, mint amennyi hasznunk lehet belőle.

Mi is az a chia mag?

A chia mag a menta és az árvacsalán rokona, más néven aztékzsályának is hívják. Ahogy a neve is utal rá, Dél-Amerikából származik. Magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait, ennek ellenére mégsem árt vigyázni vele!

amiért érdemes chia magot fogyasztani

1. Kiemelkedően magas a rosttartalma

Egy evőkanál chia mag 5 g rostot tartalmaz, így a napi ajánlott rostbevitelünk 20 százalékát fedezi.

2. A chiamag támogatja a csontok egészségét

A chia mag gazdag foszforban és magnéziumban is, ez a két ásványi anyag pedig nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez. Egy evőkanálnyi 122 mg foszfort és 47 mg magnéziumot tartalmaz. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás során megállapították, hogy azoknál, akik gondoskodtak a megfelelő foszforbevitelről, 45 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett csontritkulás, mint azoknál, akik kevés foszfort vittek be a szervezetükbe.

3. Kedvezően hat a kardiovaszkuláris rendszerre

A chia mag az egyik leggazdagabb természetes forrása az Omega-3 zsírsavaknak. Különösen jelentős a benne található alfa-linolénsav, amit a szervezet önmaga nem képes előállítani.

Az omega-3 zsírsavak sok szempontból nélkülözhetetlenek, hozzájárulnak például az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.

Egy kutatás szerint a kardiovaszkuláris rendszerre egyéb módokon is hatással van a chia mag: csökkenti a magas vérnyomást és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet (vagyis csökkenti a "rossz", növeli a "jó" koleszterin szintjét).

amiért mértékletesnek kell lenni

1. Veszélyes a mértéktelenség

A magas rosttartalomnak azonban negatív hatásai is lehetnek. A chia mag túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat okozhat. Éppen ezért napi 15 grammnál nem szabad belőle többet fogyasztani

2. A chia mag keresztallergiát okozhat

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az chia mag esetleges allergizáló hatása.Előfordultak ugyanis olyan esetek, amikor a fogyasztásakor keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél. 

A chia mag új élelmiszer

Az chia mag az Európai Unióban úgynevezett új élelmiszernek minősül. Forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg, forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy az aztékzsályamag önmagában kizárólag előre csomagolt formában értékesíthető, kimérve, nem árusítható. Az aztékzsályamagot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet. A termékeken szerepelnie kell továbbá az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)” feliratnak, illetve összetevőként is e néven kell feltüntetni a felhasznált anyagok csökkenő mennyiségi sorrendjében.

Összetevőként jelenleg az aztékzsályamag csak a következő termékekbe tehető: pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben. Csak ilyeneket vásároljunk, megbízható formában.

A 4 LEGEGÉSZSÉGESEBB MAG A VILÁGON >>> 

6 SZUPEREGÉSZSÉGES ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>> 

A legjobb chia magos receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss