Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 spórolós tipp iskolakezdéshez

Az iskolakezdés komoly kiadások elé állítja a szülőket. Szerencsére, számtalan olyan trükk van, amelyek segítenek, hogy takarékoskodjunk - mutatunk most ezek közül néhányat!

első lépés: legyen rend!

Mielőtt elkészítenénk a bevásárlólistát az iskolakezdéshez, előtte mindenképpen rakjunk rendet a gyerekek íróasztalfiókjában, mert biztos találunk olyan holmikat a tavalyi évről, amiket idén is tud majd használni. Általában az iskola kioszt egy listát, hogy mit kell beszerezni, illetve mi az, ami ajánlott.

nem kell mindent megvenni augusztusban

Érdemes folyamatosan nézni a boltok katalógusait és figyelni az iskolakezdéshez szükséges tárgyak árait. Általában augusztus elején kerülnek ki a termékek, és ilyenkor a legdrágábbak. De számíthatunk arra, hogy szeptemberben beiktatnak egy leárazást. Az első sulis nap előtt vegyük meg a legfontosabbakat, és majd amikor már tart a tanév, szerezzük be azt, ami még lemaradt.


Vásárlás helyett kölcsönzés

Szinte a összes kötelező olvasmány megtalálható az iskola könyvtárában, megéri kikölcsönözni. Ha nincs bent vagy már elfogyott, akkor próbáljuk meg ismerőseinktől kölcsönkérni. Amennyiben ez sem lehetőség, akkor elgondolkozhatunk azon, hogy a városi könyvtárba váltunk ki néhány ezer forintért éves bérletet, így biztos sikerül végül megszereznünk.

A tankönyvek ingyen vannak - kivéve ha megsérülnek!

Ma már minden nappali tanrend szerint tanuló diáknak jár az ingyenes tankönyvcsomag. Azt viszont tudnunk kell, hogyha ezek megrongálódnak vagy elvesznek, akkor azt a szülőknek ki kell fizetniük vagy pótolniuk kell. Hívjuk fel a gyermek figyelmét arra, hogy ne firkálja össze, ne írjon bele, mert ez is rongálásnak számít.

Használjuk a tagságot

Azok a szülők, akik egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkeznek, és jár nekik a családi pótlék, a megtakarításból fedezhetnek bizonyos iskolai kiadásokat. Ez lehet ruházkodás, sport- vagy tanszer, de akár kollégiumi díj is, ha egyetemistáról van szó. Ráadásul, az egyéni befizetések után élhetünk a 20%-os SZJA-visszatérítés lehetőségével maximum 150 ezer forintig. Egy gyerekre 232 ezer forintnyi támogatást lehet elszámolni. A támogatás igényléséhez szükséges űrlap a pénztár honlapjáról letölhető. A kitöltött nyomtatványhoz mindenképpen csatoljuk az óvodai, iskolai vagy egyetemi látogatási igazolást, és a családi pótlékról szóló igazolást is, de nagyon fontos, hogy ezek 120 napnál nem lehetnek régebbiek.

Őrizzük meg a blokkot!

Ha az iskolakezdási támogatást a munkáltató utalvány formájában fizeti ki, úgy az csekély összegű ajándéknak minősül, ami éves szinten a minimálbér 10%-ig adható - felhasználhatósága azonban szigorúan szabályozott: csakis tanszerekre, könyvekre és ruhákra használható fel, amit utólag, számlával igazolni kell. 

 

kérjünk támoGAtást az önkormányzattól

Sok önkormányzat kínál beiskolázást segítő támogatást a szülőknek, mely általában 5-10 ezer forint, de akár 30 ezer forint is lehet. Ezt a lakhelyünk szerint illetékez hivatalnál tudjuk igényelni, a legtöbb helyen szeptember 30-ig, de a hivatalos oldalon érdemes ellenőrizni az információkat.

Használjuk a diákkedvezményt

Ha a diáknak szüksége van laptopra vagy mobiltelefonra, akkor nem árt tudni, hogy vannak olyan elektronikai boltok, ahol használhatjuk a diákkedvezményt. Ha nincs elég fedezetünk, akkor az áruhitel azonnali megoldást jelenthet, feltéve, ha 0 % THM-mel kínálják.

vigyázz, Gyerekkel többe kerül!

A kosár tartalmát a gyerekek pillanatok alatt képesek megduplázni, észre sem vesszük, de bekerült még egy kutyás füzet vagy cicás tolltartó. Nagyon rossz érzés, amikor nemet kell mondanunk, sőt, sokszor nem is sikerül. Erre egy megoldás létezik: inkább a nebulók nélkül induljunk bevásárlókörútra. 

(Forrás: Fanny magazin, borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek