Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Illegális marhatelepet számoltak fel Tornaszentjakabon: horror fogadta a Nébih ellenőreit

default user icon
MME
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai sem voltak felkészülve arra a látványra, amivel a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei állattelepen találkoztak.

Súlyosan és többszörösen jogsértő állattartási gyakorlat miatt intézkedtek a Nébih ellenőrei 2023 áprilisában egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei állattartónál. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően tartottak szarvasmarhákat, mely során az állategészségügyi, a járványvédelmi, valamint az állatjóléti követelményeket sem teljesítették. A Nébih az állatok tartóival szemben hatósági eljárást indított, ami jelenleg is folyamatban van – olvasható a hatóság közleményében.

A Tornaszentjakabon található illegális telepen engedély nélkül végeztek állattartási tevékenységet, ráadásul azt sem megfelelően, a Nébih ezért azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el.

Az intézkedés oka többek között az állomány ismeretlen állategészségügyi státusza, a nyomonkövethetőség, valamint a kötelező nyilvántartások hiánya. Olyan alapvető dokumentumok hiányoztak, mint az állomány-nyilvántartás, a gyógykezelési, a takarmányozási és a látogatási napló, de az állatok állategészségügyi felügyeletének ellátására sem volt írásbeli szerződés szolgáltató állatorvossal. A helyszínen az alapvető infrastrukturális feltételek (például járműfertőtlenítő, fekete-fehér öltöző, karanténistálló, boncolásra alkalmas hely, trágyatároló) sem voltak adottak.

A szakemberek ezeken felül az állatvédelmi és állatjóléti követelmények súlyos megsértését is tapasztalták. A helyszínen nem voltak az időjárás viszontagságaitól óvó létesítmények (istálló, féltető), valamint – ezt részben pótló – természetes adottságokat sem biztosítottak az állatok számára (elégséges mennyiségű fa, sövény). Az állatokat penésszel nagymértékben szennyezett takarmánnyal etették, a legelésre szolgáló bekerített terület pedig vegetációmentes, letaposott, sáros és felázott volt.

Az ellenőrök az illegális telep bejárása során tehénhullákat és állati maradványokat is találtak. Az állattartókkal szemben hatósági eljárást indult, és mivel a jogsértések bűncselekmény gyanúját is felvetették, a szakemberek a helyi rendőrkapitányságot is értesítették.

A helyszínről készült videó megtalálható a Nébih honlapján, de csak erős idegzetűeknek ajánlott!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek