Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ki nem találod, mire cserélte a vécépapírt egy környezetvédő: tíz éve egy tekercset sem vett

default user icon
MME
Lehet bármilyen nagy környezetvédő az ember, vannak dolgok, amikről nehéz lemondani. Ezek közé tartozik a toalettpapír is, amelynek eddig még nem találták meg a zöld alternatíváját. Eddig.

A papíráruk használatával rengeteg hulladékot termelünk, és ezek egy részét nem is lehet újrahasznosítani. A papír zsebkendő helyett sokan már régóta textilkendőt használnak, ám a vécépapír helyettesítésére kitalált, újrahasznosítható kendőktől sokan érthető módon ódzkodnak. Számukra nyújthat kellemesebb megoldást az észak-karolinai Asheville-ben élő amerikai környezetvédő, Robin Greenfield, aki megtalálta a toalettpapír szó szerint zöld alternatíváját.

A harminchat éves Greenfield legutoljára 2013-ban vásárolt wc-papírt, és sokféle megoldással próbálkozott, mire rátalált arra a növényre, amely teljesen ki tudja váltani a papírt. Az angolul blue spur flowernek, latinul Coleus barbatusnak, magyarul pedig indiai hárfacserjének is nevezett növény levelei tökéletesen helyettesítik a vécépapírt. A levelek hasonló méretűek, mint a jelenleg gyártott toalettpapírok kockái – állítja a környezetvédő.

Greenfield szerint a WC-papír gyártásának nagy az ökológiai lábnyoma, kezdve attól, hogy erdőirtás során teremtik elő a hozzá szükséges faanyagot, nem beszélve arról, hogy a szállítás során fosszilis üzemanyagot használnak.

Robin öt éve talált rá az Afrikában és Dél-Ázsiában őshonos hárfacserjére, melynek egyik változatát ma már az otthonában termeszti. A növény levelei valóban puhák, így nem dörzsölik ki az ember fenekét, mentás illatuk van, emellett pedig erősek annyira, hogy ellenállnak a nyomásnak és nem szakadnak át használat közben.

Mivel egy átlagos amerikai az élete során több mint 11 ezer dollárt, átszámítva 3,7 millió forintot költ toalettpapírra, így jelentős összegeket lehet megtakarítani a növényi alternatívával – olvasható a Mirror cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek